€500 000 изчезнаха: Българи гепиха банкомати с кран в Испания

Балканска банда, с участието на българи, е задигнала над 500 000 евро в Испания, предадоха испански медии. Престъпната група се е специализирала в кражба на банкомати с кран, показва публикувано видео.

Схемата била следната – краде се камион с кран, с който се приближават до банкомата, вадят го от стената, а след това се отправят на отдалечено място, където го разбиват и взимат парите.

При акцията на Гражданската гвардия в Испания са арестувани 8 души – шестима мъже и две жени на възраст между 30 и 50 години с испанско, българско, албанско и сръбско гражданство.

На организираната престъпна група се приписват 18 обира на банкомати, 20 обира на камиони, 3 кражби на регистрационни номера, 8 обира на къщи, както и фалшифициране на документи.

Откраднатите пари се оценяват на над 500 000 евро. Кражбите са извършени предимно на разсъмване за няколко минути.

Банкоматите са подбирани внимателно в малки градски центрове или на изолирани места в близост до земеделски стопанства, където има подходящи пътища за евакуация.

След като набележели банкомата, обирджиите претърсвали района за камиони с кранове. На следващата вечер или призори на същия ден те крадели един от тези камиони и ограбвали набелязания банкомат.

След това на изолирано място отваряли банкомата с помощта на клинове, чукове, лостове и други предмети, прибирали парите и зарязвали камиона и счупения банкомат.