70 чакат за едно място: Пак няма места в детските градини в София

След широкорекламираните 1600 нови места в детски градини и ясли в София, градът бие поредните рекорди по кандидатури за свободни бройки. В определени райони и градини по 70 деца чакат за едно място дни преди първото текущо класиране от тазгодишната приемна кампания.

След като лятото мина без подреждания, родителите чакаха да бъдат пуснати незаетите бройки от деца със специални образователни потребности, както става всяка година. Кметът Йорданка Фандъкова ги представи едва ли не като места, осигурени от построяването на нови детски градини, но впоследствие се оказа, че новооткритите са само 170 в навечерието на 15 септември.

Над 10 000 деца останаха през пролетта извън редовните класирания и с надежда да бъдат приети наесен. Недостигът е предимно в яслените групи и първа градинска. За набор 2021 г. свободните бройки са едва 267, неприетите от предишните класирания са поне 2000. За следващия набор ясленчета местата са 560 при близо 4000 неприети, а в първа група бройките са 929 при над 1000 чакащи.

Всички свободни места обаче са неравномерно разпределени в града и се оказва, че в крайните квартали недостиг няма, а в определени райони той е силно критичен. Най-много чакащи продължава да има в „Триадица“, „Витоша“ и „Лозенец“. В същото време Фандъкова обяви, че започва строеж на нова сграда на забавачка в село Мировяне.

71 от най-малките, родени през миналата година, чакат за едно място в забавачка в „Триадица“ например, а от по-големия набор 105 деца разчитат на класиране за 8 места. В друга градина в района 85 са на опашката за 8 места.

В район „Витоша“ 50 хлапета са се подредили за 1 място в най-малката група, а в друга забавачка на опашката има 42 деца, въпреки че места не са обявени. Дори в по-горните набори в района има сериозен недостиг и по 80 деца се борят за 2 места, а за първа група конкуренцията е 50 за 4 бройки. Малко по-добра е картината в „Лозенец“, където 66 са кандидатите от набор 2021 г. за 3 места, но същият брой родени през 2020 г. разчитат само на 1 място в една от детските градини. В „Красно село“ рекордно много деца – 121, се борят за 5 места в една от детските градини, а други 39 стоят в класиране за 0 бройки.

Картината в останалите забавачки показва, че средно по 20 деца се съревновават за 1-2 бройки. Дори в райони като „Панчарево“ и „Банкя“ има недостиг. Класирането трябва да бъде обявено в събота, а записването е следващата седмица.

Previous post Ивайло Мирчев с 5 въпроса към финансовия министър за „Лукойл“
Next post Татяна Дончева си направи пас за изборите