200 000 българи се преместили да живеят в по-малък град

Увеличението на цените на имотите според националната статистика е средно около 10-11% на годишна база за големите градове, но този ръст не може да се определи като „балон“. Това заявява Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ пред БНР.

През последните години има няколко фактора, които повлияха на пазара на имоти и ще продължат да влияят и през 2022. Единият от тях е покачването на стойностите за материалите за строителство на жилища с около 30%, като има и материали, които са се увеличили с над 100%. Това влияе и на строителството и няма как да не засегне и крайните цени на пазара, смята Ганев.

Според експерта здравна криза, ограниченията, дистанционната работа и онлайн обучението са подтикнали хората да търсят по-просторни жилища.

Само за 2020 г. около 200 000 българи са сменили местоживеенето си от по-голям към по-малък град, в стремежа си да имат повече достъп до природата и по-открити пространства. Голяма част от хората се ориентират и към закупуване на второ жилище.

По данни на статистиката в повечето големи градове значителна част от покупките са със спестявания, докато тези с ипотеки са около 25 -35%, за разлика от София, където те са 50%.

През последните две-три години на пазара на недвижими имоти се откроява и нова група купувачи, коментират експертите. Това са млади хора под 25-30 години, които започват първата си работа с доход много над средния за София.

Най-много се продават двустайните жилища според брокерът на недвижими имоти Пенка Митова.

Някои ги търсят за инвестиции, други за жилище. Повечето са млади семейства, хора, работещи в ИТ сектора сектора или в аутсорсинг компании.

Българи, които работят в чужбина също купуват жилища, за да инвестират. Не са малко и тези от провинцията, които купуват жилища за децата си, вместо да плащат високи наеми. Има и купувачи от Гърция, които вземат жилища за децата си, които учат медицина в София.

Сред купувачите на имоти от провинцията има и по-предприемчиви, които купуват и препродават на печалба. Заради покачването на търсенето и през 2022 година цените ще вървят нагоре, прогнозира брокерката.

 

Previous post Ледена епоха в БДЖ: Пълен със сняг влак вози пътници от Варна за София
Next post Застраховаме се срещу COVID за 100 лева