20 г. затвор заради 300-те кила кокаин в Студентски град

Софийският градски съд осъди на пет години затвор и 20 хиляди лева глоба Николай Петров, подсъдим за това, че е държал над 300 кг. кокаин в апартамент в столичния кв. „Студентски град“.

Част от наркотика беше открит на 24 май 2020 г. при случайна проверка на полицията в колата на подсъдимия. По това обвинение обаче съдът оправда Петров, защото в обвинителния акт е посочено, че той е държал кокаина в колата си на въпросната дата за периода от 17:25 ч. до 18:23 часа, което е невъзможно, тъй като това е периодът на претърсване на автомобила, а самият Петров е бил задържан още в 12:25 ч. Това е единствената причина той да бъде оправдан по това обвинение, мотивира се докладчикът по делото съдия Тони Гетов.

Тройният съдебен състав оправда и другия подсъдим Манол Николов, тъй като за него има само епизодични доказателства, че е пребивавал в апартамента, в който са открити наркотиците, но няма достатъчно доказателства, че той е бил съучастник на Петров. Делото се гледа по съкратената процедура.

В обясненията си пред съда подсъдимият Николай Петров заяви, че не е знаел, че пренася и държи кокаин, а е мислил, че това са медицински добавки и материали. Другият подсъдим Манол Николов обясни, че е трябвало да бъде на операция в София и само временно е бил в този апартамент, без да знае какво се съхранява в него.Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд – София.