1/4 от работниците в строителството без трудов договор

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ извърши множество проверки на строителни обекти в цялата страна в периода 30.11.2022 г. – 15.12.2022 г., съобщават от агенцията.

Поводът бяха няколко трудови инцидента при работа в неукрепени изкопи и необезопасени шахти при изпълнение на проекти за изграждане, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежи.

За двете седмици на кампанията инспекторите по труда са извършили 145 проверки в 105 обекта със 770 работници, полагащи труд на тях. Установени са 15 случая на работещи без трудов договор. Констатирани са и множество нарушения по отношение липсата на ограждения, сигнализация и осветяване на изкопите. Установени са и нарушения, свързани с неукрепването им.

По време на проверките 23 работници са заварени да полагат труд без задължителните лични предпазни средства. Издадени са 17 акта за спиране на необезопасени обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения на работодатели, допуснали нарушения на трудовото законодателство.

Главна инспекция по труда посочва строителството като един от най-рисковите сектори. През 2022 г. инспекторите са извършили 5585 проверки на строителни обекти. Установените нарушения са 29 112., от които 19 411 са свързани със здравословните и безопасни условия на труд. Случаите на работа без трудов договор в сектор „Строителство“ са 808 бр., което е една четвърт от установените във всички икономически дейности 3398 бр.

От Инспекцията по труда съобщават, че липсата на трудов договор, както и съгласието за осигуряване на непълно работно време ограничава правата на работниците за социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения, казват още от ГИТ.

Previous post Ураганен вятър от 130 км/ч във Враца, хората да не излизат
Next post Спряха парцалки за цял мол на „Кулата“, разпечатаха над 14 000 дрешки и чантички