Ясен Цветков: Търсят се доброволци с украински и руски език, лекари…

Стотици българи се обединиха в помощ на Украйна. Наши сънародници предлагат жилище, работа, транспорт и финансова подкрепа на бежанците.

„По отношение на кризата с бежанците от Украйна предприехме една стъпка в посока на това да търсим хора, които са подготвени в няколко направления. От една страна това да са хора, които владеят украински и руски език, а от друга страна потърсихме помощ от лекари и медицински специалисти, които биха могли да се притекат на помощ“, обясни председателят на Националната асоциация на доброволците Ясен Цветков в „България сутрин“.

Той съобщи, че имат 150 доброволци, които са изявили желание да се включат в акцията. Също така над 100 лекари и цели болници, които са откликнали на молбата им. Гостът добави, че се надява да успеят да покрият територията на цялата страна.

„Нашата организация представлява доброволните формирования за овладяване на бедствия. Това са цивилни граждани, но имат желание да се притекат на помощ на институциите по време на извънредни ситуации. Иска се преди всичко голямо сърце, желание и мотивация. Подготовката е ключов фактор в нашата работа, както и на професионалните пожарникари. Тя се състои от няколко компонента“, поясни Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че преди месец е стартирала кампания за насърчаване на млади хора да участват в доброволчески инициативи.

„Ситуацията в Украйна е изключително динамична. Виждам желанието на всички членове на обществото да се притекат на помощ. Виждам подкрепа от бизнеса, от неправителствения сектор, включително и от институциите да се включат в подготовката за посрещането на една хуманитарна криза, която предстои най-вероятно. Това е, което ме мотивира и мен“, обърна внимание гостът.

Цветков обясни, че се правят усилия да се обединят всички организации съвместно с институции. Той изрази надежда, че в най-скоро време ще има система, която ще координира какво се случва и ще се разпределят отговорностите.

„Имаме един малък фонд, в който събираме средства за посрещане на неотложни нужди – стоки от първа необходимост, лекарства, разходи за самите бежанци и за командировки на доброволци. Вторият компонент, за който събираме пари, е за украинци, които учат в България. Решихме да ги подпомогнем първо с хранителни стоки и продукти от първа необходимост. Впоследствие във времето обмисляме да отпускаме и малка стипендия за издръжка на тези студенти“, каза още той.

Previous post Зеленски е оцелял при три опита за покушение за седмица
Next post Измама от 90-те с уедряване на пари възродиха в Пловдив