Янка Рупкина откупи родната си къща

Щедър подарък за 84-ия си рожден ден си е направила Янка Рупкина. Народната певица най-после успяла да събере достатъчно финансови средства, за да откупи обратно на свое име родната си къща в бургаското село Богданово, където е взела първата си глътка въздух.

По стечение на обстоятелствата след кончината на нейните родители имотът останал извън семейството. На странджанския славей дълго време ѝ било болно, че бащиният ѝ дом попаднал в чужди ръце, и не мирясала, докато не си го върнала обратно документално, макар емоциите цял живот да я връщали все натам. Тя изплащала имота на вноски и вече бил изцяло неин. От десетилетия Янка живее в апартамент в центъра на София и в родния си край се връща единствено когато я поканят на концертни ангажименти. Въпреки всичко тя не е скъсала връзката с местните, които я тачат и уважават, сякаш е премиер и президент в едно. Дори местният пенсионерски клуб бил кръстен на нейно име и нейните набори, които я познават от детинство, я уважавали и ѝ се радвали при всяко идване.

По време на пандемията Рупкина опитала да живее на село. Било ѝ спокойно и приятно, но в същото време самотно. През 2020 г. тя погреба любимия си мъж – своя съпруг Георги Рупкин. Прочутият борец почина на 90-годишна възраст, след като дълго време бе прикован на леглото вследствие на коварен инсулт.

Сега фолклорната легенда била раздвоена. Не знаела дали да остане за постоянно в Богданово, или да се завърне в жилището си на пъпа на София. На село животът ѝ излизал доста по-евтино, макар тя отдавна да получава персонална пенсия в размер на 700 лева и да има значително по-висок доход от повечето си колеги в музикалния бранш, сериозно ощетени по отношение на пенсиите си. Със съседите в Богданово си разменяли различни провизии, повечето имали плодородни градини и я дарявали със зарзават от ранна пролет до късна есен. В същото време пък в София се чувствала по-сигурна, че ако нещо ѝ се случи, има на кого на разчита. В последно време здравето ѝ не е съвсем цветущо, а буквално преди месеци народната звезда претърпя и операция на очите за премахване на перде.

В едно обаче Янка била категорична – нямало да се откаже от бащиния си дом никога повече. В главата ѝ се въртяла идеята да го превърне дори в музей на свое име. Искала там да изложи всичките си пъстри и ценни носии, които е събирала по време на дългогодишната си кариера от всички краища на България.

Previous post Петима пребиха пловдивчанин заради… раницата на гърба му
Next post Слави Трифонов с нов пост: Добре бе, луд ли съм наистина?!