Ще има поскъпване 20-25 стотинки за литър пропан-бутан

От 1 август се връща акцизът за пропан-бутана, ще има поскъпване 20-25 стотинки с ДДС за литър пропан-бутан. При останалите горива поскъпването се дължи на чисто пазарни фактори. Това каза за БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Тревожна тенденция е цените на готовите продукти по борсите да вървят нагоре, особено при дизела, заради проблеми на някои от рафинериите в Европа, отбеляза той и изрази надежда това да отшуми в рамките на следващите седмици.

„Вероятно това, което ще видим по бензиностанциите, е няколко стотинки нагоре до края на месеца. За есента и зимата е трудно да се прогнозира. Пазарът е много нестабилен. Пазарът е изключително нервен, стресиран. Гледа всяко едно събитие по света. Горивата едва ли ще минат психологическата граница от 3 лева. Докато не започне отоплителният сезон в Европа, трудно може да се каже накъде ще вървят събитията. Европа не е преодоляла проблема с доставките на руски газ”, заяви още Бенчев.

По темата с рафинерията на „Лукойл“ и пристанището на „Росенец” Бенчев заяви, че трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо кой я оперира, защото нямаме инфраструктура за разпределението на горивата, каквото е то в момента.

„Нямаме жп вагони, с които да бъдат превозвани внесени по море продукти. Нямаме достатъчно цистерни, автотранспорт, с който да бъдат доставени в случай, че тръбопроводите не работят. Ще бъде доста сложно. Освен това, и в Гърция, и в Румъния производствената цена на горивата е с между 15 и 25 стотинки по-висока от тази на рафинерията в България, което несъмнено означава, че цените ще бъдат и по-високи. Както в Румъния, така и в Гърция няма излишък на готови продукти. Още един факт мога да отбележа за пристанището в Бургас – доколкото ми е известно, държавата притежава единствено кея на това пристанище. Всичко останало, включително самото пристанище, е регистрирано на името на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Доста проблеми ще бъдат създадени, ако нещо се случи, но това е политическо решение“, добави Бенчев.