Ще има ли „златен пръст“, който ще натисне „въздържал се“?

Парламентарни трикове, политически схватки и тънки сметки. На това станахме свидетели сутринта, след като парламентът не събра кворум, за да започне заседанието си. И ако това са някакви политически „тънки сметки“, то има една голяма въпросителна преди гласуването на вота на недоверие към кабинета „Петков“ довечера.

И тя е: Ще има ли „златен пръст“, който ще натисне „въздържал се“?

Към момента нещата в парламента изглеждат ясно позиционирани. Опозицията се сформира от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Управляващите се държат здраво – ПП, „БСП за България“ и „Демократична България“. Към тях може да прибавим и отцепилите се от ИТН депутати.

Всички политически партии декларират, че довечера ще има кворум в парламента, за да се гласува внесеният от ГЕРБ-СДС вот на недоверие. Като цяло рядко в Народното събрание се събират всички 240 депутати. Така определяме първото условие „за“ или „против“ вота. От броя на регистрираните народни представители ще зависи и с какво мнозинство ще бъде подкрепен вотът.

Хипотетично, ако липсват петима – може и да има паритет. Но това е само пример.

По-важната част е как ще се гласува. Опциите „за“ и „против“ ще са основните, но има и възможност „въздържал се“. А тази опция, изразено в този конкретен случай, не означава „въздържал се“, а „за“, но казана по друг начин.

А вече изразен „въздържал се“, прави пръста на депутата „златен“. Може да го разбираме и в буквалния смисъл. През годините сме ставали свидетели на не един или два пъти, в които някой е осребрявал добре свое гласуване в парламента. Визирам различни малки политически формации.

Принципно позицията „въздържал се“ е доста разкрачена, но в случая въпросният депутат, който ще я предпочете, ако има такъв, ще изрази ясна позиция, въпреки че няма да заеме официална страна. Тук не говорим за достойнство, а политически тарикатлък, но и това го има. Скоро ще разберем колко е отговорно да си депутат.

Previous post Красен Станчев: Очевидно е, че „улицата“ държи правителството
Next post Изненада! Кирил Петков ще оцелее с помощ от Бойко Борисов