Шопската салата поскъпна двойно, броим 20 лева за предястие

Двойно по-скъпо излиза шопската салата през тази година заради ръста на цените на зеленчуците, олиото и млечните продукти, предава в. „Телеграф“. Ако преди година цената на краставиците по магазините е била 2-2,50 лева за кило, в момента те са 6-7 лева.

Цената на кило домати е с 50% по-висока и те се продават по 4-5 лева за кило. Сирене под 10 лева пък е с повече вода или палма. Преди година качествените млечни продукти се търгуваха за 7-8 лева.

При олиото също има съществено увеличение и от 2,50 лева за литър то вече минава 4 лева. 20 лева трябва да е порция салата в заведенията, коментира преди време председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според данните за цените на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата продуктите на едро за направата на салата за цялото семейство излизат 18,51 лева. Това е с над 2 лева отгоре спрямо стойностите им през миналата година, когато за същите продукти сметката е била малко над 16 лева. Това обаче са средни цени за страната, и то на едро.

Индексът на тържищните цени се повиши с 2,56 процента до 1,886 пункта през изминалата седмица, сочат данните на комисията. Преди година, в първите дни на февруари този индекс е бил 1,540 пункта, или с над 21 на сто процента по-ниско ниво.

На седмична база увеличение има при картофите, които скачат 2,4 на сто и се продават по 0,84 лева за килограм.

Морковите поскъпват с 2,2 на сто и се търгуват по 0,94 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 2,9 на сто до 1,05 лв./кг в края на седмицата.

Ябълките поскъпват с 3,1 на сто тази седмица и се продават по 1,34 лв./кг. Лимоните поевтиняват по борсите с 2,7 на сто и се продават по 1,80 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,23 лева за килограм на едро.

Портокалите поевтиняват с 1,2 на сто и се търгуват по 1,61 лева за килограм. Мандарините поевтиняват с 2 на сто до 2 лева за килограм.

Previous post Внук преби жестоко баба си, жената с припадъци и вътрешен кръвоизлив
Next post Дубайски полицаи върнаха $10 000 на наша туристка, издирили я чак в България