ТЕМИТЕ

Шефът на здравната комисия: В линейките ще са парамедици, а лекарите – в болниците

Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа. Той няма да говори с пациента, а с парамедика, който е на място. Това заяви д-р Антон Тонев, шеф на здравната комисия в парламента.

„Системата има нужда от друг поглед. Трябва да видим в по-малките населени места какво не стига“, смята той.

По думите му ситуацията на медицински триаж много добре е разписана в стандартите. „Регламентът е създаден, работи от 2017 г., но във всеки малък град може да бъде нарушен, ако няма кадри или сложат неподготвени хора“, каза още той. „Ако се установят пропуски в организацията, трябва да има последици“, каза д-р Тонев относно смъртта на жената в спешното на врачанската болница.

Според него спешният телефон 112 и самата система е добре организирана в цяла Европа. „Човек с нарушение на дишането трябва да влезе в спешното отделение до една минута“, каза д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на спешните медици в ефира на Нова телевизия. Тя коментира смъртта на жената в болницата във Враца.

По думите й от 2017 г. има стандарт и кодове за спешната медицина. „Съгласно тях на регистратурата трябвало да е сестра или парамедик, които определят състоянието на пациента и към отделяния трябва да бъде насочен“, обясни тя. Д-р Кателиева е на мнение, че медицинската сестра на регистраторката на болницата във Враца била в ступор, тя правела абсурдни неща. „Вероятно е била обучавана виртуално. Явно за първи път вижда умираш човек. Имаме сериозен проблем с кадрите. Много е трудно в тази пандемия да обучаваме млади кадри, а то и няма желаещи“, каза експертът.

Другият проблем според нея е, че няма комуникационна връзка между Спешната помощ и болниците. „Нямаме връзка с Бърза помощ, които да ни се обадят и да ни кажат, че карат пациент в клинична смърт“, сподели медикът и добави, че когато пациент се кара с линейка в болница, ситуацията е малко по-различни.