Чурук дъска! Ердоган на война и с наргилетата

Турция планира ограничения, които ще засегнат употребата на наргилета и наргиле баровете в страната, съобщава „Хюриет дейли нюз“. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви преди няколко дни по повод Световния ден срещу цигарения дим (31 май), че „наргилетата са дори по-вредни от цигарите“ и правителството подготвя някои промени, „за да спаси народа от тази беда“.

Според президента „някои хора искат да заобиколят борбата на неговото правителство срещу тютюна чрез наргилета, електронни цигари или пури“. „Наясно сме с това“, каза той. „Електронните цигари не са нещо различно. Брутално вредят (на хората). Няма да позволим това да се случи“, каза той.

Думите на президента насочиха вниманието към наргилетата и наргиле баровете в страната.

В Турция е строго забранено пушенето на закрито в обществените места от юли 2009 г. и лиценз могат да получат единствено наргиле барове с открити пространства. Преди пандемията в Истанбул имаше около 500 подобни барове.

„Ние обичаме народа си. Никой не може да отрече борбата ни срещу употребата на тютюн“, каза Ердоган на дискусия с младежи.

„На следващата ни среща с Илон Мъск, ще му кажа да похарчи малко пари и срещу употребата на цигари“, посочи още президентът.