Чолаков: ПП и ДБ си представят съдебната реформа с „бухалки“

Темата за съдебната реформа през последните години беше иззета първо от „Демократична България”, а след това – и от „Продължаваме Промяната”, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управленски послания. Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ на брифинг, посветен на сектори в предизборната кампания на партията.

„За съжаление, това, което видяхме през последната година и половина, беше, че тези партии не могат да направят съдебна реформа. Те не разбират как функционира съдебната система, не я познават отвътре. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е закриване на структури, разрушаване на институции, кадруване и създаване на бухалки”, отчете още Чолаков.

По думите му в последните седмици е било „смешно и жалко” да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. „Те дискредитираха самото понятие „съдебна реформа”, омърсиха го”, категоричен е представителят на ГЕРБ.

Истината, според Чолаков, била, че съдебната реформа е започната много отдавна от ГЕРБ и никога не е спирала. „Ние разбираме реформата като промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото. Това ще е призмата, с която ще подхождаме към всички политически предложения и проекти за промени в нормативната уредба”, подчерта Росен Желязков.

Чолаков отбеляза, че съдебната реформа не е магическо еднократно действие. „Не е махаме този и слагаме онзи. Тя е съвкупност и система от десетки изменения на закони, които в своята комбинация трябва да доведат до резултата, който всички искаме – бързо, справедливо правосъдие”, уточни той. И добави, че подготвителната работа вече е свършена от ГЕРБ.

От партията обещават нова наказателна политика, съгласувана с европейските партньори. „Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство – предпоставки за бързо и ефективно правосъдие”, обясниха от ГЕРБ.

Previous post Украинец помагал у нас на афганистанци и пакистанци да стигнат Сърбия
Next post Жена намушка 30-годишен в Стара Загора