Чакай ти от държавата! НАП си иска отпуснатите „компенсации“ заедно с лихвите

Националната агенция за приходите започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа заради COVID мерките. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

„Недоумяваме защо се появи изведнъж тази активност, след като фирмите, получили подкрепа, трябваше да отговарят на определени критерии, зададени именно от НАП и бяха одобрени, след като доказаха, че отговарят на тях”, се казва още в съобщението им.

Заведенията припомнят, че през декември 2020 г. се откри програма за изплащане на помощи в размер на 20% от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със заповед на здравния министър. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от НАП.

„През януари 2022 г., една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА. Независимо от контрола, упражнен от НАП при отпускане на помощите!”, заявяват още в позицията си СЗБ и БАЗ.

Previous post Биков: Между президента и правителството има конфликт
Next post След нелепата смърт на жена: Сигнал за бомба във врачанската болница