Целият клас на Лили покойници, само двама живи я чакат на концерт в Кубрат

Само двама живи съученици има примата на родната естрада Лили Иванова. Те са сред първите, които са си купили билети за предстоящия ѝ концерт в родния ѝ град Кубрат, където тя е родена и е била ученичка, преди да замине да се обучава за медицинска сестра във Варна, а след това да покори музикалната сцена.

Шоуто на естрадната дива ще бъде на 14 април в народното читалище в града, а концертът бе сред първите напълно разпродадени, част от мащабното ѝ национално турне, което започва от пролетта и ще продължи чак до декември 2022 г. В родния си град Лили не е пяла поне от десетилетие. От толкова време не е и стъпвала там, тъй като отдавна се освободи от всичките си имоти. Родният ѝ дом е сринат и направен на площадка, а апартамента, подарък от общината, тя продаде за символични пари на едната си племенница преди време.

Повечето съученици от класа на примата отдавна не са между живите. Крепят се само Димитър и Боян, които я очаквали с нетърпение. Двамата пенсионери обичали да се събират на раздумки и често Лили била тема на техните разговори. „Беше много дребничка и слабичка. Обличаше се все в бели блузки. Ходеше с минижупи. Още в забавачницата пееше много хубаво, а в първи клас започна да свири. Не можеше да си носи акордеона и аз ѝ помагах. След като се омъжи за първия си съпруг д-р Жоро Павлов, пак си останахме близки. Жоро беше от Перник, но работеше в едно село до Кубрат, а жена ми беше акушерка и по тази линия се сближихме“, пояснява бай Боян.

„Момче­тата много я харесваха, но коя беше първата ѝ любов, нямам спомен. Излизаше с най-големите красавци в училището. Радваше се на успех сред мъжете“, допълва спомените си той. Твърди, че не помни откога не я е виждал лично. Тя престанала да се прибира в Кубрат след смъртта на майка си Мария през 2005 г. „Преди работех като барман и Лили се отбиваше в заведението. Бяхме големи приятели и с баща ѝ бай Иван. Тя все ни поръчваше една бутилка хубав коняк, но не пийваше нито глътка. Беше на чай. Много харесва­ше липовия и ходех специално, за да ѝ бера“, връща се назад Боян, който се притеснявал, че сигурно нямало да може да стисне ръката на бившата си дружка лично, защото знаел, че я вардели много охранители.