Христо Иванов скочи на Борисов: Коалиция с ДПС няма

Вчерашното изявление на герберския лидер Бойко Борисов, че ДПС участва в управляващата коалиция, провокира отрицателна реакция от страна на партньорите му от ПП-ДБ. Съпредседателят на дясното обединение Христо Иванов заяви категорично пред журналисти в парламента, че коалиция с движението няма.

Според него коментарите на Борисов се отнасят преди всичко за отношенията на собствената му партия с ДПС. Иванов смята, че движението само е определило своята роля в Народното събрание, когато е обявило, че ще подкрепя определени политики, както и промените в Конституцията. Той се изказа одобрително за „стабилизиращото участие на ДПС в теми, свързани със сигурността“ – движението редовно подкрепя инициативите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за Украйна, както и желанието им да реформират специалните служби. „Но коалиция с ДПС няма“, натърти десният политик.

Иванов посочи, че една от основните причини, поради която е била създадена сложната конфигурация в парламента, е изменението на основния закон. Той очерта как е планиран процесът: на 6 октомври ще бъдат гласувани поправките на първо четене, а около два месеца по-късно – 6-7 декември, ще се премине към второ и трето четене. Междувременно, в конституционния проект ще бъдат отразени препоръките на авторитетната Венецианска комисия, ще се вземе предвид и експертният дебат в страната.

„Тази тема се движи. За нас от ПП-ДБ това беше една от основните причини, поради които беше съставено това мнозинство … Когато отидем да правим местни избори, това (конституционната промяна – бел.ред.) ще припомни защо националната конструкция е важна и трябва да бъде подкрепяна“, посочи Иванов.

Previous post Земеделци изгониха Копейкин, не искат протестът им да се политизира
Next post Тежко меле блокира АМ „Струма“ при Мало Бучино, страшно е!