Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, има опасност от ново наводнение

От днес започна изплащането на еднократните социални помощи за пострадалите семейства в наводнените карловски села. В района очакват и комисия от инженер конструктори, които да преценят кои от къщите ще могат да бъдат възстановени и кои ще трябва да бъдат съборени като опасни за живеене.

Днес хората в Богдан сигнализираха екипа ни, че коритото на местната река се е вдигнало значително и създава опасност от ново наводнение.

378 семейства от пострадалите села са подали документи за еднократната помощ в размер на 375 лв. Сумата се превежда по банков път или се изплаща в пощата.

„Тези помощи ще ги използваме за първоначалните нужди да покрием лекарства. За друго няма да стигнат“, казва Георги Василев.

„375 лева освен да си купя една резачка и тия всичките дървета, които са ми в двора, цяла зима може би имам да режа дървета. По-скоро разчитам държавата да оправи коритото на реката, коритото е 4 метра спрямо това, което беше преди“, казва Николай Бойчев.

В този участък на реката се събират наносите от горното поречие и нивото на коритото се вдига постоянно.

До Янкин мост дърветата, които е донесла водата, са направили огромен бент.

От общината увериха, че в следващите дни ще има аварийно почистване на реката. А от утре, в района идва инженер конструктор, който да обследва най-засегнатите къщи.

„И там ще бъде дадено експертно заключение, според което ще се прецени кои ще бъдат събаряни, ако има такива, кои могат да бъдат укрепени и кои няма да имат нужда от укрепване“, каза Николай Цветков, заместник-кмет на община Карлово.

Специалистите ще направят оценка на общо 96 къщи. В кметствата вече се изготвят списъци със строителните материали, необходими за ремонт на сградите.

Previous post Цветелина Узунова: На много от картичките пред Бъкингам пише „Благодаря, мадам!“
Next post В Костандово се изработват килимите за английското кралско семейство