Хоби: Бившият банкер Добри от Чепеларе пази над 300 вратовръзки

„Да ти кажа – по-интересно ми е сутрин да видя каква вратовръзка е сложил г-н Добриков, отколкото с какво деколте се е накиприла Силвето“. Така се закачал с Добри Добриков местен шегобиец, преди банкерът да се пенсионира като шеф на местен клон в Чепеларе. „Имам над 300 вратовръзки, имах и още толкова, но които не ги считам за оригинални, вече съм ги подарил или изхвърлил“, казва Добриков.

79-годишният чепеларец е известен със стегната фигура и елегантно облекло, когато има повод, като вратовръзката винаги е съобразена със събитието, на което присъства. През годините той направи на два пъти и изложби на колекцията си от мъжки аксесоари, пише „Марица“.

Около шума за хобито му Добриков получил като дар вратовръзка и от известния футболен мениджър Хосе Мария Мингея, прокарал пътя на Христо Стоичков към Барселона. Жестът бил направен при едно идване на Камата в Чепеларе, заедно с бившия национал Лъчезар Танев и известния футболен агент.

„През целия си живот съм бил все началник и съм купувал много вратовръзки, заради работата“, казва родопският джентълмен. Той е бил началник в комсомола, окръжни и партийни икономически структури, стига до зам.-шеф в бившето „Балкантурист“ в Пампорово, 3 години е работил в „Мултигруп“ и отговарял за южния район на страната.

„Понеже всички в града ме познават, често се е налагало я абитуриенти, я младоженци да ми искат вратовръзки и на никого не съм отказвал, а после им ги подарявам“, казва Добриков. В колекцията си

има мъжки украшения, закупени от над 20 държави,

които е посещавал лично през четирите десетилетия, в които е бил директор тук и там, че и след това, защото децата му живеят в чужбина.

Като банкер не можел да намери повод да носи десетината вратовръзки с анимационния герой Мики Маус, след това също не се намерил повод и всъщност никога не ги е носил. „Не подхождаше на длъжността, която заемах, този сюжет, иначе бих си ги връзвал на шията, защото са интересни“, признава Добриков.

Отбелязва, че за десет години като началник на банката никога не си е позволявал да прекрачи прага <210> без вратовръзка.

Почти пълна е серията му връзки с изображения на животни – жирафчета, прасенца, птици и др. Купувал и всичко, свързано с банки, и не си позволявал да даде пари за връзки тип „ширпотреба“. Ако видел някой в Чепеларе да носи връзка, каквато и той има, повече не я слагал никога – захвърля я в чекмеджето с „дублажите“.

Най-екстравагантните обаче е получавал като подаръци от зетя и дъщеря си, които живеят в Германия. Синът му Янко пък се е установил в Сиатъл, САЩ, и често му подарявал връзки с разголени моми. „Слагал съм ги понякога, когато ми се случи да ида на дискотека или бар. На работа никога,

как ще разрешавам кредити с голи мацки на гърдите“,

обяснява той.

Зет му, италианецът Пепино Касоли, който живее в Аусбург, до Мюнхен, с дъщеря му Димка, държи повече на класическите сюжети, тъй като е бизнесмен. Касоли и Димка станали причина бившият банкер да се сдобие и с най-скъпата връзка от колекцията си – за 49.90 евро, от центъра на Париж. От чужбина са му подарени и много вратовръзки с хумористично съдържание.

„Не съм конте, но си падам по елегантността“, казва чепеларецът. В колекцията му има връзки от всички континенти. Фигурират и няколко от статично, подвижно и чупещо се дърво. Най-нестандартната обаче е от стотици цветни перца от екзотични птици, налепени върху плата. Подарил му я приятел англичанин, който работел на нефтена платформа в Борнео и си купил апартамент в Чепеларе. „Не съм я носил, твърде екстравагантна е“, признава той. Има връзки с долари и евро, а на Коледа и Нова година връзвал и такива с коледни сюжети и Дядо Мраз.

Покрай страстта му към вратовръзките гардеробът вкъщи му е пълен с 30-40 ризи с различни цветове и десени и костюми, за да може да ги съчетава. Има и над 40 маркови костюма. В службата често се шегували с него покрай избори, че слага костюмите според проявите на политическите сили.

Колекционерът: Повечето от политиците връзват каквото им падне

Добриков се е срещал с почти всички държавни мъже. Сред тях са президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Според колекционера на вратовръзки и двамата умеели да се обличат добре, но не е убеден дали фактът е вследствие на усета им към украшенията или на съпругите и имиджмейкърите им. „Винаги съм се впечатлявал от стилното съчетание на цветове и стил в политическите фигури у нас. Повечето от политиците ни обаче слагат каквото им падне и са смешни“, коментира Добриков. Според него, у нас има и хора, които се обличат стилно, но болшинството не нацелвали класиката на Запада.

Като зам.-шеф на „Балкантурист“ в Пампорово той лично се познава с Иван Гарелов, който също е известен с разнообразието от вратовръзки. „По брой тв водещият може да има повече от мене, но като сюжети няма как да ме бие“, вметва Добриков.

Заради любов заплашен да стане общ работник

Добри Добриков има два брака и за разлика от много други двете му съпруги се разбират чудесно. Раздялата с Олга и събирането с Василка прекъснало партийната кариера на чепеларския колекционер. Преди 13-ия конгрес на БКП той решил да се развежда. Окръжният актив на партията бил против, тъй като вредяло на имиджа й. Получил и предупреждение, че ако го направи, може да работи само като общ работник. Но непокорният чепеларец не послушал съветите и през 1985 г. го изгонили. Тогава заработил в кооперативните структури и повече не искал да чуе за партийна работа.

През 2001 г. обаче го поканили в тесен кръг в Пампорово да присъства на среща със Симеон Сакскобургготски и семейството му в Пампорово. Останал впечатлен от идеите на царя, така станал функционер на НДСВ. След всякаквите промени в прехода сега за него е най-важна природата. Дори нашумя като лице по телевизиите тази година с набезите на мечки в Чепеларе, понеже редовно ходи да оставя храна в гората за дивите животни и е наясно коя мечка къде броди.

Previous post Симеон Дянков: Асен Василев става за социален министър, не за финансов
Next post Баба Яга долита за стотачка, 25 лева за вещерски костюм на Хелоуин