Хляб ще има поне до 2023-а: Купуваме 1,5 млн. тона зърно за държавния резерв

По време на блицконтрола в Народното събрание премиерът Кирил Петков увери, че за правителството най-важното е продоволствието на България и в тази връзка ще се закупи количество зърно, достатъчно до 2023 година, за да има до следващата реколта.

„Това означава, че ще имаме резерв от близо 1.5 млн. тона, така че да можем да сме готови във всяка ситуация да осигурим продоволствието на страната. Затова българското правителство купува тази седмица тези количества, които ще бъдат съхранени в складовете на държавния резерв. Износът не е спрян, дори и вчера кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно“, посочи министър-председателят.

„Искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено от към зърно. Мога да гарантирам на българските граждани, че независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година“, посочи още веднъж Петков.

По думите на Петков няма проблем и с петролните доставки в страната ни. „Лукойл“ е руска компания, но собствеността й е швейцарска и не попада под удара на санкциите. Тя ще продължи да работи в България“, каза още премиерът.

На извънредно заседание парламентът изслушва на блиц контрол премиера и вицепремиери. След това на въпроси на депутати ще отговарят министри в рамките на парламентарния контрол.

При откриване на заседанието председателят на Народното събрание Никола Минчев поздрави с празника всички дами с пожелание да са все така усмихнати.

Previous post Щателни проверки предизвикаха 10 км опашка на „Кулата“
Next post Христо Монов: Вече има българи с психични проблеми заради войната