Хасан Адемов: Политиката по доходите не трябва да бъде на парче

Имаше сериозни предложения, които и не бяха приети. Такива предложения бяха свързани с подкрепата за хората с увреждания и увеличаване на социалната инвалидна пенсия. Това предложение струва около 20 млн. лв., но управляващите не приеха това разумно положение. Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в студиото на БНТ относно бюджета, който управляващите са изготвили.

Според него политиката е добра тогава, когато се грижи за уязвимите групи. По думите му управляващите са успели да разтревожат всички пенсионери с някои от стъпките, които са предприели.

“Общата COVID добавка трябва да влезе в стойността на пенсията. Управляващите твърдят, че ще продължат анализите до края на месец юни. С какви инструменти обаче ще се случи? Има няколко възможни варианта. Един от тях е индексация на пенсиите с годините стаж. Той може да е увеличен на 1,4. Другата възможна мярка е да се промени златното швейцарско правило, защото то работи в страни със стабилна икономика, в които средният осигурен доход расте стабилно”, обясни Адемов. Той предлага предвидимо увеличение на пенсиите със 7,1%. Като по-сериозен инструмент определи преизчисляването на пенсиите: “Тези, които са се осигурявали на по-висок доход не печелят от това, че пенсиите се индексират на база на стажа”.

Като голям проблем определи липсата на разговори преди внасянето на бюджета в НС. По думите му инфлацията в края на годината ще бъде двуцифрена: “Политиката по доходите не трябва да бъде на парче, а осмислена и предварително съгласувана”.

“Управляващите ще имат много големи проблеми, ако продължат да работят по този начин – който протестира му дават пари. Те заменят проблема с допълнителен финансов ресурс без да вникнат в дълбочина”, заяви депутатът от ДПС.

Притеснителен е темпът на нарастване на дълга и дефицита, категоричен беше Адемов.

Previous post Помните ли Кати? Вижте я днес с огромен силиконов бюст
Next post Как 200 000 лв. са присвоени от онкоболницата в Благоевград?