Хайде на морето – цените на нощувките и в кръчмите вече падат

В разгара на отпускарския месец август цените на почивките по българското Черноморие започнаха да падат. През последните седмици в Слънчев бряг пък има истинско стълпотворение на туристи.

„Това е най-големият курорт не само в България, но и на цялото Черноморие. Той е уникален, изключено е да видим такова нещо в Северна Гърция, която много ни я хвалят. Тук има 550 000 легла, до миналата седмица бяха заети почти на 70%, вече са по-малко, тъй като от днес вече изпадаме в така наречената августовска дупка. Нашите прогнози са, че туристи ще има до първата седмица на октомври“, коментира пред bTV шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, който също почива в курорта, като прави и наблюдение.

Кадри от морето показват, че пясъкът почти не се вижда от огромното струпване на хора.

„От следващия уикенд ще се наблюдава едно спадане на цените за нощувки на морето от 20 до 30%. Ако досега човек е можел да почива четири дни за дадена цена, сега ще може да почива седем дни за същата цена“, посочи Владимир Маринов от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Той посочи, че за семейство с две деца едноседмична почивка на Южното Черноморие сега би излязла около 700 лева в семеен хотел само за нощувките, а с ол инклузив цената ще стигне до 2500 лева.

В Слънчев бряг скара с бира струва 11 лева, толкова ще струва и през септември, заяви Румен Драганов.

„Очакваме почиващите да стигнат 5,1 милиона само за това лято. Разговарям с хора, които вече са за трети път на морето, което означава, че през септември те могат да дойдат още веднъж или два пъти – правят кратки интензивни почивки“, коментира още той.