Финансов експерт призова: Купувайте имоти, цените няма да паднат

За да пестим пари, е добре да записваме всичките си разходи и да отделям 5-10% от парите си в отделен фонд за непредвидени плащания. Това посъветва финансовият консултант и инвеститор Стойне Василев, цитиран от bTV. Той обясни, че спестяванията за т. нар. „черни дни“ са важен елемент от това да не останем на нула или на минус.

„Важно е да си направим един разчет на разходите и ако знаем горе-долу за какво отиват, може и да спестим в аварийния си фонд. Например можем да се възползваме от намаленията за дрехи. Много е важно да си записваме тези разходи, за да знаем визуално какво се случва с финансите ни“, обясни той.

Василев каза и как да избираме почивките си.

„Ако сме семейство с две деца, не е добре да разчитаме на оферти в последния момент. Хубаво е да имаме стандарт, който отговаря на нашите доходи.

Парите за ваканциите е добре да събираме шест месеца или една година назад и е много по-лесно на месец, отколкото наведнъж да дадеш 2-3000 лв.“, обясни още експертът.

Той коментира и по-големите инвестиции, като тези в имоти.

„В хоризонт от 10 години съм почти сигурен, че имотите ще са нараснали. Цените ще се увеличават и средно на година около 5% ще се покачват. Така че ако мислим дългосрочно, това е една добра инвестиция. Златото също е много популярно в последните години“, каза още Василев.

Не трябва да слагаме всички яйца в една кошница, по-добре няколко актива, които имат различно движение на цените и така ако единият падне, друг ще расте, обобщи Василев.

Той посъветва при големите инвестиции емоциите да са на минимум и всичко да се изчисли много добре.

„Ако ни трява имот, за да живеем в него – искаме да се изнесем от сегашния под наем, още сме при родителите си, семейството ни се е увеличило с дете, то сега е моментът за покупка на жилище. Не бих препоръчал на тези хора да чакат цените на имотния пазар да се сринат. Най-малкото защото през това време те ще продължат да правят разхода си за наем и др.“, съветва още той.

Не се наемам да прогнозирам имотния пазар, но ако вземем хоризонт от 10 години, съм сигурен, че цените ще са се увеличили. Средно на година ще са нараствали с около 5 процента, заяви финансистът.

Освен това – представете си, че след 2 години цените на имотите са паднали, но лихвите по кредитите са скочили, предупреди той тази неделя по „Би Ти Ви“.

Ако сега средната лихва по ипотечните кредити е 3 %, се очаква да стане 4-4,5%, което не е шоково, но представете си все пак, че се увеличи, продължи финансистът. Така се случи през 2008 г., а после и през 2020 г. – цените са паднали, но банките са консервативни и не ни дава кредит, напомни той.

Така че сега е моментът да се намери жилище, не бих разчитал на някакво спадане, обобщи Василев.

На въпроса на този пазар все пак няма ли да се „спука балонът“ подчерта, че трендът е сделките с имоти да намаляват като бройка, но цените да се задържат на високите нива.

Все пак ако се говори за инвестиция, сметката е друга. Трябва да се извадят цените на ремонтите, да се сметне прецизно очакваната доходност и да се сравни с тази от други инвестиции.

В момента доходността от наем на имот е от 3,5 до 4,5% и ако искаме поне 6-7%, то трябва да изчакаме да се вдигне или да сме намерили много добра сделка, казва Василев.