Ученици молят министъра часовете сутрин да почват по-късно

„Попитайте директорите си дали има възможност да започвате учебните часове по-късно. Ако не, просто лягайте по-рано, за да сте бодри за училище“. Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков отговори на въпрос на учениците от трети клас на иновативното Основно училище „Христо Ботев“ във Велинград, защо трябва да стават толкова рано за училище, цитиран от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Според министър Денков, ако училището организира обучението само в една смяна, ще бъде възможно учениците да ходят по-късно в клас.

Въпросите към министър Денков от ученици от различни училища в страната са събрани от „Книговище. БГ“ и са изпратени до МОН. Всички ученически въпроси и отговорите на образователния министър са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, допълват от Dariknews.bg

Ученици от Лом също питат образователния министър възможно ли е учебните часове да започват по-късно сутрин. „В училищата, в които децата са малко и всички се обучават в една смяна, часовете започват по-късно. Но ако сте повече, няма място за всички едновременно. Тогава се налага да бъдете разделени на две групи и първата група трябва да започва по-рано“, е отговорът на министър Денков.

Друга тема, която много вълнува учениците, е за началото на учебната година. Учениците от Основното училище „Христо Ботев“ във Велинград питат министър Денков: Защо искате да промените началото на учебната година? Много ученици желаем тя да започва както досега – от 15 септември.

„Ако тръгвате на училище по-рано, ще прекарвате повече време със съучениците и приятелите си. В училище ще имате повече време за упражнения и задачи, и няма да ви дават толкова много домашни работи“, отговаря образователният министър.

Третокласничка от София поставя въпроса към министъра: Защо ни намалявате лятната ваканция? „Ако се върнете в училище по-рано през септември, ще имате по-дълги ваканции през учебната година. Междусрочната ваканция например няма да е само един ден. Това сигурно ще ви хареса, е отговорът на акад. Денков.

Ученици искат да има повече спортни площадки в училище, а образователният министър им отговаря, че през тази година ще има нова програма за изграждането на физкултурни салони и спортни площадки в училищата. „Старите ще бъдат ремонтирани. Отделно ще олекотим учебния материал и малко ще удължим учебната година, така че да не сте толкова натоварени в училище и да ви остава повече свободно време за спорт и други интересни занимания“, казва министър Николай Денков.

Много ученици задават въпроси за тежките раници, които носят. Образователният министър им отговаря, че в училище децата имат шкафчета, в които могат да оставят учебниците си. „Всеки учебник съществува и в електронен вариант. Така, когато се приберете вкъщи, можете да продължите да учите от компютър или таблет, вместо да носите всички учебни материали в раницата си“, пояснява министърът. Ще направим видеоуроци, които със сигурност ще бъдат по-интересни и ще се запомнят по-лесно. Това обаче няма да замени изискването да учите и от останалите учебни материали, допълва министър Денков.

Ученици питат също защо ученическите стипендии не са еднакви във всички училища. „Държавата отпуска средства за стипендии на училищата в зависимост от броя на учениците. Няма как стипендиите да бъдат еднакви за всички деца, защото в различните училища има различен брой ученици, които имат право да ги получат. В едно училище например може да има повече отличници или повече деца с увреждания, от социално слаби семейства или останали без родители в сравнение с друго. Има обаче граници, така че стипендиите за учениците да не могат да бъдат по-ниски от 21 лева и по-високи от 60 лева“, отговаря образователният министър.