Упоявали и събирали в багажник бездомни кучета в Благоевград преди посещението на Радев

Служители на общинския приют за бездомни кучета в Благоевград са упоявали и прибирали в багажника на служебен автомобил маркирани животни от центъра на града. Част от акцията е заснета от доброволка в грижите за безпризорните кучета.

Това се е случило ден преди тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Благоевград, на което речи държаха президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков, предава в. „Труд“. Кмет на Благоевград е Илко Стоянов, спечелил частния вот миналата година с бюлетината на партията „Има такъв народ“, която е част от управляващата коалиция.

„Бях свидетел на акцията на служителите на общинския приют и бях подложена на психически тормоз от цялата случка. Начинът, по който се заловиха кучетата, беше абсолютно нехуманен. Можеха да използват нас, доброволците и хората, които обгрижват безстопанствените животни, да помогнем със залавянето на кучетата“, разказа пред бТВ авторката на клипа Цветомира Съботинова. „Кучетата се упояваха, без да бъдат агресивни. Преди това бях свидетел и на това как спейки на слънце кучетата бяха обстрелвани, но не успях да снимам“, обясни още тя.

„Обяснението на общинските служители, че прибират кучетата за реваксинация, беше едно извинение, тъй като те нямаха със себе си четец, който може да докаже дали кучето е за реваксинация или не“, обясни Съботинова.

„Бях свидетел на същия случай, който се разигра пред Съдебната палата. Не може човек с пушка да обстрелва нищо неподозиращи кучета, които са обгрижвани, обезпаразитявани и някои от тях кастрирани от нас“, разказа доброволецът Мария Георгиева, добавяйки, че в този момент заради хубавото време по улиците е било пълно с родители с малки деца, които са станали свидетели на нелицеприятните сцени.

„На въпроса ми защо отстрелват маркирани кучета, каква им е целта, един от тях ми каза: „Имаме заповед заради мероприятие, което ще се проведе утре“, добави Георгиева.