Украйна е избила 5700 руски войници за пет дни

Украинските военни твърдят, че 5710 руски войници са били убити през първите пет дни на руската инвазия в страната, предаде Би Би Си.

Във видеосъобщение, публикувано в социалните мрежи, говорител на Генералния щаб на Украйна добави, че над 200 руски войници са били пленени от украинските сили. Унижощени са 198 руски танка, 29 самолета, 846 бронирани машини и 29 хеликоптера. В неделя официални лица в Москва бяха принудени да признаят, че техните сили са понесли загуби, след като дни наред твърдяха, че няма убити руски войници.

Европейският съюз въведе санкции срещу 26 видни руснаци, сред които е и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде „Ройтерс“, като се позова на решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС. Санкциите са въведени във връзка с руското нахлуване в Украйна. В санкционния списък са включени олигарси и бизнесмени, действащи в сферите на петрола, банковото дело и финансите, а също така членове на руското правителство, високопоставени военни и „пропагандисти, допринесли за разпространяването на антиукраинска пропаганда“, заяви Европейският съюз

Сред включените в списъка са ръководителят на държавната петролна компания „Роснефт“ Игор Сечин и изпълнителният директор на енергийния гигант „Транснефт“ Николай Токарев. В списъка са също олигарсите Алишер Усманов, Пьотър Авен и Александър Пономаренко, банкерът Михаил Фридман, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, други членове на руското правителство и известни журналисти.

Previous post Съдебен изпълнител извади на тезгяха… кенеф
Next post Беларуски войски влязоха в Украйна, Лукашенко отрича