Украински журналист и войник са „хладнокръвно екзекутирани“ от руснаците

Украински фотожурналист и войник, който го е придружавал, изглежда са били „хладнокръвно екзекутирани“ през първите седмици на руската инвазия, докато са претърсвали окупираните от Русия гори край Киев за изчезналия дрон на фотографа. Това заяви организацията „Репортери без граници“, позовавайки се на резултатите от разследването на смъртта им, съобщи Асошиейтед прес.

Групата за свобода на печата заяви, че се е върнала на мястото, където телата на Макс Левин и военнослужещия Олексий Чернишов са били открити на 1 април в гората северно от столицата Киев. Групата заяви, че е преброила 14 дупки от куршуми в изгорялото купе на автомобила им, който все още се намира на мястото.

„Репортери без граници“ съобщи, че наблизо са открити изоставени руски военни постове. Намерени са и опаковки от храна, цигарени кутии и други отпадъци, очевидно оставени от руски войници.

Открити са и някои от вещите на Левин и Чернишов, включително документите за самоличност на войника, части от бронежилетката му и каската на фотографа.

Украински екип с металотърсачи откри куршум в почвата, където е лежало тялото на Левин, се казва в съобщението. Групата заяви, че тази находка предполага, че „той вероятно е бил убит с един, може би два куршума, изстреляни от близко разстояние, когато вече е бил на земята“.

Близо до мястото, където е намерено обгореното тяло на Чернишов, е намерен и бидон за бензин. „Репортери без граници“ заяви, че резултатите от разследването „показват, че двамата мъже несъмнено са били хладнокръвно екзекутирани“.

Левин е бил в района, тъй като там е изгубил дрона си на 10 март и не е успял да го върне, защото е попаднал под руски огън. Според „Репортери без граници“ Левин понякога е споделял с украинските сили информация, получена от дрона му, включително местоположението и разстановката на руските позиции.

„Но използването на неговия дрон е било преди всичко журналистическо начинание, потвърдено от негови познати и видно от снимките, продадени на медиите от началото на руската инвазия“, се казва в съобщението.

Previous post Епитропов се класира за полуфиналите на 200 метра бруст на Световното
Next post Тихомир Иванов пропуска Световното първенство в САЩ