Удължават първия срок за ученици с отсъствия, изпитват ги в началото на втория

Първият учебен срок ще бъде удължен за ученици с над 25% извинени отсъствия от часовете по даден предмет. Проверка на „Телеграф“ показва, че в много училища в страната такива изключения ще се направят. По принцип срочната оценка се формира не по-рано от седмица и не по-късно от два учебни дни преди първия срок. Решенията за извънредни изпитвания се взимат от съответните педагогически съвети в школата. В Националната природо-математическа гимназия например двама ученици от 12-и клас ще бъдат изпитани в началото на втория срок. „Причините при тях нямат нищо общо с ковид ситуацията“, обясни зам.-директорката на НПМГ Деница Кожухарова.

От МОН пък припомниха изключението, при което първият срок може да бъде удължен, но с не повече от месец. Това се прави за ученик, който няма минималния брой текущи изпитвания и е допуснал отсъствия поради продължителни здравословни проблеми, удостоверени с медицински документ, в повече от 25% от часовете по учебния предмет. Според нормативните изисквания децата след 4-ти клас трябва да имат поне четири оценки по предмети с над 4 часа седмично. Такива са български език и математика.

Тъй като голяма част от учениците след 5-и клас от в понеделник минаха онлайн, част от финалните тестове за оформяне на срочната оценка ще се направят дистанционно. Някои от отсъстващите ученици миналата седмица, които не успяха да направят класни присъствено, ще ги правят сега онлайн, казаха учители. И допълниха, че ще ги признават само ако децата са си включили камерата и микрофона. От МОН съобщиха, че 452 паралелки в страната са под карантина. Проверка пък показа, че заради ръста на болни деца в 36 общини вкарват онлайн обучение.

650 лв. за родители в неплатен отпуск

Родителите на деца в карантина имат право на болничен, а семействата на ученици до 14 г., които не посещават училище поради мерките, имат право на помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск. Това припомниха в понеделник от МОН. За едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв.

Previous post 15 под карантина влязоха в затвора
Next post Енчев: Сценарият за отстъплението на България се реализира пред очите ни