Уволниха 160 хиляди души за седем месеца, най-тежко е в Пловдив

Близо 160 хил. души са регистрирани в бюрата по труда за последните седем месеца, показват данни на НСИ. От юли 2021 г. насам, всяка седмица регистрираните безработни са повече от наетите на работа. Тази негативна тенденция започна след като служебният кабинет на президента Румен Радев пое управлението и продължава и по време на правителството на Кирил Петков.

От юли 2021 г. досега наетите на работа са 105 хил. души. Оказва се, че хората, които са регистрирани като безработни, са с близо 54 хил. повече от наетите на работа. Хиляди хора са загубили препитанието си, въпреки че икономиката бавно излиза от кризата. За това допринесоха редица действия на правителството като въвеждането на зеления сертификат от днес за утре без период, в който бизнесът и хората да се подготвят, забавянето при изплащането на компенсациите на фирмите заради скъпия ток, както и недостатъчния размер на тези компенсации.

От началото на годината регистрираните нови безработни са над 30 хил. души. А наетите на работа са 14,5 хил. Така нетно 15,5 хил. са новите безработни.

Най-тежка е ситуацията в област Пловдив. Там съкратените от юли 2021 г. насам са 13,1 хил., а назначените са 7,5 хил. души. Така нетно без препитание са останали 5,6 хил. На второ място е област Бургас, където нетно без работа са останали 5,2 хил. души.

Previous post Нова мода: Садим българска марихуана в Испания, стари мутри завзеха наркопазара
Next post Хората в Антон за пребития до смърт пастир: Главните убийци са полицаите