Търси се: Каква е точната възраст на Омар, карал автобуса-убиец?

Работи се по установяване на точната възраст на Омар Аднан, обвинен за катастрофата с автобус с мигранти в Бургас, при която загинаха двамата полицаи, предаде БНР. Стана ясно, че чрез Министерството на външните работи ще бъде поискана информация от посолството на Сирия. Ако се установи, че Омар не е 15-годишен, а пълнолетен, има възможност да му бъде наложено по-строго наказание.

В събота по време на съдебното заседание в Бургаският окръжен съд, когато бе решено Омар да остане в ареста, най-интересният въпрос бе за възрастта му, тъй като той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия.

Районният прокурор Мария Маркова каза, че разследването е в начален етап. „Данните за възрастта на Омар са според характеристичната справка, с която разполагаме, посочи тя.

„Това са данни, заявени от самото лице, в съответните декларации, които те попълват, когато влизат в страната. В процес на установяване е, като съответно опити в тази насока ще бъдат първо направени чрез Външно министерство и посолството на Сирия, както и в Република Турция. От видно-характеристичната справка се установява, че родителите имат документи за самоличност, което предполага, че предвид десетмесечния им престой в Турция, може би и той има издадени. Ако не бъдат установени такива, съответно ще се предприемат мерки по други способи на НПК, а именно назначаването на съдебно-медицински и антропологични експертизи за установяване на реалната възраст. Ще направим всичко възможно това да бъде факт“, каза още Маркова.

Прокурорът уточни, че международно-правна помощ в държави като Сирия много трудно се изпълнява, а понякога дори и не се случва. В някои случаи отнема и около две-три години. Според статистиката значително са се повишили каналджиите от други страни. Сред тях има украинци, грузинци, молдовци, сърби, французи, македонци и от арабските страни, допълни Маркова.