Турска певица беше осъдена на 10 месеца затвор

Съд в Истанбул осъди поп певицата Гюлшен на 10 месеца затвор условно за подбуждане на омраза и враждебност заради коментар, който тя е направила на сцената по време на концерт, отнасящ се до религиозните училища в Турция, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Певицата бе задържана на 25 август м.г., а ден по-късно беше изпратена в ареста. На 29 август Гюлшен беше освободена от съда, но при условие да не напуска дома си. В средата на септември мярката за домашен арест бе отменена. Разследването срещу поп звездата бе предприето от Истанбулската прокуратура на основание, че с репликите си по време на концерт на 30 април певицата е нарушила член 216 от Турския наказателен кодекс, тъй като намекнала, че обучението в религиозните училища от типа „имам хатип“ води до „извращения“.

До разследването се стигна, след като певицата стана мишена на проправителствените медии и социалните мрежи заради изказванията си. Пред съда тя обясни, че цялата работа е била опит за шега с приятел, докато е била на сцената. Не съм имала предвид нито трета страна, нито социална класа или сегмент, изтъкна тя. Извиних се на всички, чиито ценности може би съм наранила, добави певицата.

Арестът ѝ предизвика бурни реакции в обществото, като критици заявиха, че е станала обект на преследване заради подкрепата си за правата на ЛГБТ+ общността и либералните си възгледи, които са в разрез с политиките на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Previous post Сарафов: Израелски експерти участват в разследването на взрива срещу Иван Гешев
Next post Ирен Кривошиева намаза огромно наследство