Тома Биков: Ние не сме готови за 100% машинно гласуване

Доц. Явор Томов е наш представител, отишъл да види предварително машините за гласуване – той код не е видял. Този код не се вижда за един час. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия.

„За да се провери този код, дали има бъгове, са необходими месец-два. За да осъществят контрол, трябва да влязат там експерти”, смята той.

„Ние се съмняваме в машините, съмнява се и цяла Европа, защото никъде там няма въведени такива машини. Няма никаква гаранция за контрол на тези процеси”, категоричен е Биков.

За него е съмнително тройното увеличение на гласувалите „Не подкрепям никого” на последните избори спрямо тези от 4 април 2021 г.: „Където имаме ние висок резултат, там „Не подкрепям никого” също е с висок. Ние не можем да твърдим каквото и да било, но просто го виждаме.”

Той настоява за промяна в Изборния кодекс, защото според него съмненията за честността на изборния процес вредят на доверието и в изборите, и в политиката.

„Ние нямаме решение по отношение на това искаме ли да се върне смесеният модел – машини и бюлетини. Моето мнение е, че ние не сме готови за 100% машинно гласуване”, допълни той.

Previous post Кутев: И да дойде, и да не дойде Митрофанова в парламента, няма да направи правителство
Next post Зарязаха Слави! Каримански и Ива Митева избягаха от „Има такъв народ”