Този пък! Васил Велев: Нашата минимална заплата е най-висока в ЕС

Българската минимална заплата е най-висока в Европейския съюз спрямо производителността на труда. Това заяви председателят на Асоциацията на българския индустриален капитал Васил Велев в студиото на БНТ 1.

В ефир избухна тежък сблъсък между него и синдикалния лидер Ваня Григорова. „Преди месец двама железничари бутаха влак с ръце за да го отделят от горяща цистерна. Как да определим тяхната производителност на труда?“, попита Ваня Григорова.

Според нея лицата на тези, които пипат клас „Прослужено време“ ще бъдат развявани по всички бъдещи протести. „Те са престъпници и това е престъпление срещу българския работник“, заплаши Ваня Григорова. Според нея това ще продължи да гони българите от страната и ще отвори врати за евтини чуждестранни работници.

„Хората напускат страната ни защото има диктатура на посредствеността. За държавния служител няма клас, а за частния сектор има! Този клас дискриминира младите хора защото за равен труд им се плаща различно. Ние не живеем в диктатура на синдикатите. Нека спечелят избори и да ни управляват. Дадеността е тази – тя е такава. Това е една лъжа повтаряна като Гьобелс от синдикатите от сутрин до вечер“, заяви Васил Велев.

Според него няма ощетяване на работниците с 20 години стаж, защото ако един работник е квалифициран след 20 години той няма да продължава да работи на минимална заплата.

Според синдикалния лидер приетото решение означава, че ще намалим минималната работна заплата в най-тежкия период.

„Германия три пъти вдига минималната заплата за да подкрепи най-уязвимите групи. Тези хора не знаят какво гласуваха вчера. Г-н Велев казва, че определяйки тази брутна заплата тя няма да пада под определена стойност. Не е вярно, че минималната работна заплата е само за ниско квалифициран труд“, припомни тя.

Васил Велев обясни, че европейската директива сравнява брутна минимална с брутна средна.

„Не е вярно, че няма такова понятие като брутна минимална заплата – то съществува в нормативната уредба. В Нидерландия, в Литва, Португалия е така. Там дори бакшиши и служебна храна влизат в нея. В директивата не пише, че минималната заплата трябва да е половината от средната“, каза тя.

Според него в България минималната работна заплата е най-висока в целия Европейски съюз спрямо това, което произвеждаме.

„При нас нетната минимална заплата е над линията на бедност. КНСБ и нейният лидер излъгаха българското общество и политиците, че в директивата на ЕС минималната трябва да е половината от средната работна заплата. Това се прави защото има популизъм. Направо да я определят минималната заплата на 2000 лева и да се спира“, каза Васил Велев.

Previous post Разкриха схема за продажба на детска храна с изтекъл срок на годност преди 5 години
Next post Празнично меню за Бъдни вечер