Тихомир Безлов: Чисто политически е проблемът с Гешев

Проблемът с Гешев е чисто политически и той започна още преди избирането му. Това каза Тихомир Безлов, главен експерт програма „Сигурност“ към Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Денят на фокус“ на Радио „Фокус“.

Още когато е била обявена кандидатурата му, политическата реакция от тогавашните политически сили в опозиция е била доста силна, припомни той. Това развитие продължи и с протеста през 2020 г. и с парламентите след 2021 г., допълни той.

Промяна в ситуацията е настъпила с оттеглената подкрепа към главния прокурор от ГЕРБ и ДПС и заявката на Мария Габриел за искане на оставка на Иван Гешев, посочи Тихомир Безлов. „Имаше и симптоми, че ситуацията се променя и заради заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепят предложенията на служебния министър Крум Зарков за приемане на механизми, които се опитват да ограничат ролята на главния прокурор и по принцип да преструктурират прокуратурата“, каза още анализаторът.

Тихомир Безлов отбеляза, че темата за главния прокурор се е очертала още през 90-те години. „Тогава стана, че през Конституцията всъщност ние сме създали една изключително силна фигура, твърде силна, която противостои на правителството. Конфликтите, които имахме още при Татарчев, показаха, че ако може да използвате прокурорите за икономически цели, да влияете на различни разследвания, кръгове, поръчки, вътре в институциите, при конфликти в бизнеса, вие имате влиянието на изпълнителната власт“, коментира той.

Безлов очаква на изслушването в Софийска градска прокуратура в понеделник главният прокурор да осветли политическите влияния върху ВСС, каквито заявки даде още миналата седмица.

Ако сегашният ВСС не гласува отстраняването на главния прокурор, това според него би означавало, че политическите сили търсят някакво решение. „След промяната на позицията на ГЕРБ, ПП и ДБ се надяват да направят промени във ВСС и в съдебната власт, като фокусът е основно върху начина, по който функционира прокуратурата. Т.е. търси се мнозинство, което да направи тези промени. Дали това ще се случи е сложно да се прецени в моментната ситуация“, допълни Тихомир Безлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БОЕЦ: Бисер Лазов, Иван Гешев и Делян Пеевски са изградили ОПГ
Next post Мария Габриел реди кабинет по телефона, търсят се министри за година