Те са богати и дрогирани: Профилът на убийците на пътя в България

Богати и дрогирани. Това е основният профил на убийците на пътя, които в последните месеци влязоха в новинарските емисии и полицейските сводки.

Първият по-драматичен случай е с Георги Семерджиев, който пиян и дрогиран предизвика тежка катастрофа с лъскавия си джип Ауди в центъра на София. При инцидентът загинаха две млади момичета. Оказа се, че Семерджиев е бил прикриван от близо 40 служители на МВР, които с действие или бездействие са помагали през последните години на Георги Семерджиев. Сред близките в силовото ведомство е била и Симона Радева.

На 5 юли джипът на Георги Семерджиев помита и убива на място Хариет и Христина. Момичетата са на тротоара на булевард „Черни връх”. Шофьорът избяга и е беше арестуван в дома си.

Оказва се, че той има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения.

Шофира с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта.

Появяват се информации, че именно полицаи му помагат да избяга от мястото на катастрофата и да се укрие. МВР започва проверка – имало ли е над Семерджиев полицейски чадър. Появяват се информации, че именно полицаи са му помогнали да избяга от местопроизшествието и да се укрие.

Тодоров посочи, че проверката срещу Симона Радева приключва до дни и се очаква нейното дисциплинарно уволнение.

Радева, която беше засечена в близки отношения с въпросния Семерджиев, е извършена дисциплинарна проверка, която до дни приключва и констатацията е за нейното дисциплинарно уволнение, съобщи пред „Нова телевизия“ главният секретар на МВР. По думите му установени са неправомерни действия от нейна страна, които се изразяват с помощ спрямо Георги Семерджиев, включително и да се укрие.

Петър Тодоров добави, че има констатации за голяма група служители на МВР, за които с действия или бездействия са установени данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях.

Проверката на МВР обхваща последните 10 години.

В тях Семерджиев е спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължил да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност.

Установени са 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които са си затваряли очите – умишлено или от нехайство. „За съжаление има констатации за голяма група служители, които с действия или бездействия са установени такива данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях”, каза още Тодоров.

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, проверката в МВР продължава.

Малко след трагедията със Семерджиев последва и друга. Тази с Георги Любенов. Бизнесмен, който карал скъпото си Порше със 195 км/час по Околовръстното в София. Той блъска кола на френско семейство и убива един човек, който малко по-рано е празнувал рождения си ден в Банско.

“Съжалявам са случилото си. Не съм искал да стане така. Извинявам се на всички, също и на моето семейство. Не съм карал след употребата на алкохол и наркотици”.

Това заяви Любенов на влизане в съдебната зала преди дни.

Както е известно, един човек загина при тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София в ранните часове на 25 септември.

Спортен автомобил е блъснала движещия се пред него автомобил и той се е ударил в една от колоните на мост в близост до голям търговски център.

В съдебната зала стана ясно, че той е карал със 195 км/час, а ограничението по артерията е 80 км/час.

Любенов каза в залата, че се е притекъл на помощ на пострадалите и добави, че е бил зашеметен и в шок, но опитал да помогне.

След което той се разплака пред съдията. „Налице са всички основания да считаме, че престъплението е извършено с умисъл”, заяви прокурор Александър Лозанов. По обвинението, което ще му бъде повдигнато, го грозят от 10 до 20 години затвор, заяви още прокурорът.

Решението на съда може да бъде обжалвано. Любенов и адвокатът му искат по-лека мярка за неотклонение – домашен арест.

В сряда пък 18-годишен шофьор от богата фамилия, който според първоначалната проверка с драгтест е карал на амфетамин, се заби с „Волво XC60“ в „Ситроен Саксо“ на един основните булеварди в Шумен и уби една от жените в ситроена. Шофьорът, който има книжка от май т. г., когато е навършил пълнолетие, е задържан за 24 часа в полицейското управление в града. И той, и спътникът му в колата са невредими.

Втората жена в Саксото е в болница и състоянието й е стабилно.

Според полицията сигналът за тежка катастрофа е подаден в 21:18 ч. в сряда. Съобщено е, че има обърната по таван кола, а в друг намачкан автомобил са затиснати две жени. На място са изпратени полицейски екипи, пожарна и две линейки. Наложило се е пожарникарите да извадят от ситроена момичето зад волана и нейна спътничка. Малко по-късно беше съобщено, че едната от тях е починала. Жертвата е Светомира Станчева, на 22 години. Следвала „Екология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Доколкото може да се възстанови обстановката при катастрофата – „Ситроенът“ е излизал от паркинга на ритейл център „Практикер“ на главния булевард „Симеон Велики“. Движението е регулирано с кръгово кръстовище със знаци Б1 (“Пропусни движещите се по пътя с предимство”) от всички посоки. Ситроенът вече е бил влязъл в кръга, когато в него се е забило волвото. По-малката кола е влачена 20-ина метра, а волвото се е превъртяло през таван и останало така с колелетата нагоре.

18-годишният шофьор и спътникът му са невредими.

Зад волана на белия XC60 според неофициална информация е бил дванадесетокласникът Жечко Кюркчиев. При първоначалния тест за алкохол и наркотици, тестът му е положителен за амфетамин. Очевидци, чиито разкази са емоционални и, което е нормално, субективни, твърдят, че волвото се е движело със скорост като за магистрала – според едни – с 90 километра в час, други казват, че е със 120. Близки на загиналото момиче посочват шокиращи показания – 185 километра в час в момента на удара.

Точната скорост ще може да бъде определена едва след изготвянето на техническа експертиза, но според щетите състоянието на двата автомобила и мястото, на което се намират, разстоянието от точката на удара, може да се предположи, че скоростта е била около 75-80 километра в час.

Инцидентите не спират.

McLaren 720S е катастрофирал отново в сряда край столичния пазар “Димитър Петков”, става ясно от публикация във Facebook групата “Катастрофи в София”.

Катастрофата е станала на кръстовището на бул. “Сливница” и ул. “Димитър Петков”. Все още не са ясни причините за инцидента, както и дали има пострадали. Коментиращите в социалната мрежа пишат, че цената на подобен автомобил започва от половин милион лева.

“Доказателството, че колкото и скъп и спортен да е един автомобил – физиката е еднаква за всички ни! Липса на дистанция и/или висока скорост (в някои случаи и цъкане на телефона, докато и другите неща ги има) – водят до това. Като добавим и ужасяващият ни асфалт, който няма достатъчно добро сцепление и се случват нещата”, гласи един от коментарите към публикацията.

Previous post Бачкатори за евро: Българите на второ място по полетата на Италия
Next post Емили Tротинетката ще съди България в Страсбург, иска да е жена по документи