Те не отидоха, а се сърдят! ПП: Радев е задължен да проведе консултации с нас

Така Асен Василев обясни решението на „Продължаваме промяната“ преди срещата с Румен Радев да бъдат проведени консултации с „Демократична България“ и БСП, както и с независимите депутати за съставянето на кабинета в рамките на 47-ото Народно събрание, предаде БНР.

Вицепремиерът обясни, че ще предложат на партньорите ясна законодателна програма за усвояване на европейските средства и за провеждане на съдебна реформа.

Припомняме ви, че вчера ПП и БСП не се отзоваха на поканата на държавния глава за консултации преди новата парламентарна рулетка за връчване на мандат за правителство. Двете партии обявиха, че ще разговарят с Радев след завръщането му от Испания в края на седмицата. По-рано днес обаче президентът Румен Радев обяви, че е приключил консултациите си с парламентарно представените партии.

Това означава, че Радев няма да проведе консултации с „Продължаваме промяната” и БСП, които отказаха да се явят при него в понеделник с мотив, че трябва да бъде окончателно приета актуализацията на бюджета.

Като странно тълкуване на Конституцията определи решението на държавния глава депутатът от „Продължаваме промяната“ Милен Матеев, допълват от Dariknews.bg.

„Член 99 изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарните групи. Такива консултации не са проведени с всички парламентарни групи, включително с две от най-големите- ПП и БСП“, изтъкна Матеев.

„Като говорим за консултации, говорим за диалог. Диалог в момента с президента явно няма. Консултациите могат да се проведат в ден и час удобен за всяка ПГ, в Конституцията не е посочен точен ден и час. Ние сме дали своите аргументи, защо не сме се явили вчера и сме поискали една отсрочка“, допълни той.

Според него няма разминаване между ПП и държавния глава. „Просто вчера поканата беше с определен час. Това е покана, а не призовка. Ние сме отговорили на нея и сме изтъкнали много важни аргументи. За да се яви наш представител на тези консултации, първо трябва да се вземе решение на национален съвет, който сме провели снощи“, уточни юристът.

Той определи консултациите при президента като безсмислени и една формалност.

Първа реакция и от вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев. Според него ново правителство в този парламент трябва да стъпи на ясни политики и цели, в противен случай нови избори са единствения изход от кризата.

„Съвсем нормално да видим в партиите, които останаха в коалицията, да се стиковаме, да имаме общи позиции, за да може, когато отидем при президента, да имаме истинска позиция. Това беше нашата причина предполагам, че и за БСП е подобна. Това, което ще разговаряме, е ясна законодателна програма с евросредствата. И ясна конкретика що се отнася до съдебната реформа. Ако не се събере мнозинство отиваме на нови избори”, заяви Василев.

Previous post Пускат вендинг машини за лекарства в аптеките
Next post Гняв: Крадец стреля по 9 коли за отмъщение, забранили му да ги наема