Тенев: Забелязва се намаляване на шофирането с алкохол и дрога

През последния месец се забелязва тенденция за намаляване на шофирането след употреба на алкохол и наркотици. Това коментира в предаването „Твоят ден” по Nova News Тенчо Тенев, бивш директор на КАТ-София. Според него по-ниските данни в статистиката се дължат на въведените мерки за конфискацията на автомобили. „Тенденцията ще продължи, тъй като мерките са станали доста строги. Това, което прави парламентът, има резултат“, добави Тенев.

Той уточни, че има резон в предложението да се намали границата за допустимата концентрация на алкохол в кръвта. По думите му в напреднали европейски страни стойности са по-ниски. Тенев даде пример с Ирландия, където за млади водачи допустимата концентрация на алкохол в кръвта е 0.2 промила, над тази стойност глобата за водача е 5000 евро, както и, или 6 месеца затвор. За по-опитни водачи зад волана страната е въвела допустима концентрация до 0.5 промила. Според него в България, ако бъдат намалени тези стойности, хората ще спрат да пият и да карат.

„Освен големите санкции, трябва да се увеличи контролът на пътя, както и численият състав на полицията. Ресурс има”, каза още Тенев. Той добави, че дирекции в МВР са с твърде много хора, а от там може да се вземе ресурс и да се пренасочи за работа на пътя „Колегите от Пътна полиция в София изнемогват, тъй като имат малко екипи на пътя. Посещават само транспортни произшествия и една малка част упражняват контрол”, добави още бившият директор на КАТ-София.

По отношение на покачващите се цени на горивото, Тенев добави, че се надява правителството да вземе спешни мерки, за да падне цената, тъй като голяма част от хората са зависими от своите автомобили.

 

Previous post Край! Хартиената трудова книжка заминава в историята
Next post Гърция спря да пуска автомобили с руски номера