Тези седмици: Руснаци с пари трескаво изкупуват имоти в Дубай

От началото на март търсенето на недвижими имоти от страна на руснаци в Дубай се е увеличило с 40% в сравнение със същия период на февруари, каза пред „Комерсант“ Татяна Бурлаковская, главен изпълнителен директор на Golden Brown Group. През февруари също се наблюдаваше прилив – броят на транзакциите на руснаци в емирството се оказа със 70% по-висок на годишна база.

Президентът на Becar Asset Management Александър Шарапов нарече търсенето на руснаци на недвижими имоти в Дубай „зашеметяващо“, добавяйки, че пазарът е представлявал интерес за инвеститорите още преди конфликта в Украйна. Той отбелязва, че през 2021 г. стойността на недвижимите имоти в емирството се е увеличила с 44%, а от януари до февруари тази година – с още 7%. Според Шарапов сега в Дубай живеят около 300 000 рускоговорящи, което е 10% от населението на емирството. В него руснаците са привлечени от липсата на данък върху недвижимите имоти и доходите, обясниха експерти.

Сред другите предимства на пазара е възможността за получаване на разрешение за пребиваване при покупка на жилище от $204 000 и нагоре. Освен това ОАЕ е една от малкото чуждестранни дестинации, с които Русия е успя да съхрани директните си самолетни полети.

Татяна Бурлаковская посочи още Грузия, Тайланд и Турция като нарастващи пазари – през 2021 г. руснаците са сключили 5400 сделки в южната ни съседка, което е със 75% повече спрямо 2020 г. Събеседникът на изданието на пазара отбеляза, че през последните седмици търсенето на разрешение за пребиваване и програми за гражданство срещу инвестиции се е увеличило многократно.

Според Henley & Partners руснаците все още имат възможност да получат разрешение за пребиваване чрез инвестиции в ОАЕ, Швейцария, Великобритания, Италия, Люксембург, Португалия, Австрия, Австралия, Канада, Тайланд и Кипър. Предоставянето на гражданство чрез инвестиции е възможно в Турция и Сърбия. Henley & Partners обаче отбелязва, че участието в тези програми е ограничено поради трудности с откриването на банкови сметки и прехвърлянето на средства в чужбина.

Previous post Това е само началото! 60% спад на туристите заради войната
Next post Оревоар, Франция: Жерар Депардийо ще живее на яхта в Турция