Татяна Лолова забравена от брат си

На 22 март се навършва 1 година от загубата на кралицата на комедията Татяна Лолова. Да не бъде забравена се грижат нейният син, снаха и двама внуци, но брат ѝ – режисьорът Димо Лолов, не ходи често на гроба ѝ, защото от години живее в охолство в Париж.

Лолов е женен за известната д-р Дарина Кръстинова, която е доайен в пластичната хирургия и отдавна работи предимно във Франция. Една от последните срещи на Татяна и брат ѝ била през 2015 г., когато тя отива на крака във френската столица, за да си припомнят двамата с Димо маршрутите, които минавали през младостта си, а разходките им били запечатани в биографичен филм за актрисата. Лолов не бе засечен на погребението на актрисата миналия март, когато тя ни напусна на 87-годишна възраст. Комедиантката издъхна в „Пирогов“ след преодоляна коронавирусна инфекция, но последствията от съдово-мозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система станаха причината за нейната мъчителна смърт.

След кончината си тя завеща цялото си имущество на своя син Сава, плод на любовта ѝ с нейния съпруг Славето, с когото бяха заедно цели 55 години. Той почина през 2018-а, 3 години преди Татяна да го последва. Засега наследниците на актрисата не са обявили за продан нито едно от жилищата ѝ. Върху пейката в градинката в столичния квартала „Гео Милев“, където комедийната легенда живееше и обичаше да отдъхва, през миналата пролет бе поставена табелка с две имена: нейното и това на любимия ѝ съпруг. Редовно жълтата пейка е отрупана с цветя, оставяни от нейни почитатели в знак на почит, а има и идея паркчето наоколо да бъде преименувано на нейно име.

Ако беше жива, на 10 февруари актрисата щеше да навърши 88 години. Родената през 1934 г. бъдеща звезда губи баща си едва 15-годишна. Майка ѝ е украинка, а татко ѝ Желязко е българин и работи като счетоводител. Той мечтаел тя да стане лекарка, но сцената била като магнит за Татяна. След кончината на баща ѝ майката се жени повторно. Тя и брат ѝ Димо имат изключително трудни отношения и актрисата дори е изгонена от дома си. Отглежда я леля ѝ.

Малко преди да си отиде, в свое интервю Лолова сподели: „Простих на мама, че ме напъди от вкъщи след едно скарване преди години. Простила съм ѝ и за шамарите, които ми е удряла, но го е правила винаги за добро. Не виждам вреда от това, станах човек. Така е трябвало да се случи“.