Татко през оградата към седмокласниците: „Смело, без страх!“

„Смело, Миша! Без страх!“, викна татко през оградата на пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Михаела му помаха и влезе на националното външно оценяване по български език и литература. Резултатите от него и от изпита по математика вдругиден ще са решаващи, за да я приемат в паралелка с английски език в ЕГ „Иван Вазов“.

Давам й кураж да е смела в живота и да е победител, матурата е само стартът, сподели Боян Стойков. Така е възпитавал и другата си дъщеря, която също е завършила СУ „Св. Паисий Хилендарски“, сега е актриса и има роля в БГ сериала „Татковци“, пише „Марица“.

Нейният татко се оказа единствен в отбора от майки, които изпратиха седмокласниците си тази сутрин и останаха дълго край оградата да споделят вълненията си. Жените винаги са по-силни и ангажирани от нас, затова и повече треперят от мъжете, похвали ги Боян Стойков.

Неговата дъщеря се готвила за изпитите в седми клас с частни уроци, но без да изоставя и спортните танци. Даже й предстои състезание. „Спортът дава сили и психиката се тренира с него – сърцебиенето във важни моменти идва от това, че не си спортувал“, убеден е Боян Стойков.

А майките в групата се оказаха подготвени по изпитните формати, колкото децата. Снощи в 8 часа решихме това, което се паднало преди, разказа една от тях. И зададе на останалите въпрос от упор: „Кой е поетът, който като дете преживял инцидент и цял живот останал с недъг?“. И тя самата снощи научила, че е Пенчо Славейков.

Друга пък разказа, че синът й пожелал рано сутринта да отидат на църква и да се помолят за успех на изпита. А в храма имало още сума седмокласници с майки и бащи.

Каквото можахме, направихме, нататък са те, обобщиха майките. И двете са учителки, в прогимназиален и гимназиален етап. Третата им дружка бе толкоз притеснена, че не й се коментираше. Дъщеря й има особени интереси – иска да се занимава с японски език, постоянно чете, дори на английски.

Пет паралелки седмокласници се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. А в цялата Пловдивска област са общо 5949.

Пламена от 7. А клас ще види резултатите и тогава ще мисли как да подрежда желанията за паралелките в гимназия. Ходила цяла година на частни уроци, чела и всички литературни произведения – оттам се започва. Въпреки сериозната подготовка, изпитва трудности с преразказа – понякога й убягват детайли.

Теодора също се е готвила сериозно с частен учител и цяла година решавала примерни тестове. По-голямото й притеснение е за изпита по математика. Иска й се да продължи в езикова гимназия. Иван пък се цели в компютърна паралелка – в ПГЕЕ, Търговската или СУ „Черноризец Храбър“.

Изпитът по български език и литература започва в 10 ч. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго.

Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба, като е възможно да бъде възложен и трансформиращ преразказ – съдържанието да се предаде от името на друг герой.

Резултатите ще са ясни до 28 юни.

Previous post Недялко: Кирил Петков нареди да ме разпитат в ДАНС утре заради „записа от Солун“
Next post Първан Симеонов: В агонията, която наблюдаваме, печелят Костадинов и Борисов