Таен доклад сочи: В България има големи залежи от газ за 150 години напред

В България има големи залежи от природен газ, но това плаши монополиста „Газпром“. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Българският енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Има задълбочен анализ на една голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 г. Според цифрите към 2011 г. България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи той.

По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 г. тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 г. приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.

„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 г. и са приключили през 2011 г. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийния експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните. Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.

„Този доклад плашеше монополиста. България можеше да стане независима”, подчерта Хиновски и призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.

Previous post Пожар избухна в хотел в старата част на Велико Търново
Next post Заловиха синовете на Хари Циганина с голямо количество марихуана във Враца