Тагарев: Още утре можем да изпратим на Украйна зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2”

В Народното събрание предстои да бъде внесено искане страната ни да предостави военна помощ за Украйна. Темата предизвика дебат може ли България да спечели от подобен ход и да поднови въоръжението си като изпрати старо оръжие. В „Здравей, България” коментар направиха бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев и бившият кореспондент на БНР в Берлин Александър Велев.

„Това, което говори г-н Радев, а и много други политици, включително цялото висше ръководство на БСП, че даването на военна помощ би означавало въвличане във войната, противоречи рязко с нашата позиция в международни формати”, подчерта проф. Тагарев. По думите му тази теза е незащитима логически. Много страни, сред които Словения, Словакия и Гърция, са получили далеч по-модерни бойни машини от Германия, след като изпратили старите си като помощ в Украйна, допълни бившият военен министър.

Идеята на Германия, обясни Александър Велев, била чрез подобни кръгови сделки да се предостави оръжие на Украйна, което тя веднага да може да обслужи.

Според проф. Тагарев спектърът от оръжия, които можем да предоставим, е огромен. Той заяви, че страната ни разполага със стотици преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2”, които буквално утре можело да изпратим за Украйна. Бившият кореспондент на БНР в Берлин пък уточни, че те са за противовъздушна отбрана и биха били полезни срещу иранските дронове, с които Русия напада.

Previous post Акция на мотористи на бул.“Сливница“ заради катастрофата от 26 октомври
Next post Изложение на животни и състезание на тежковозни коне впечатлиха зрителите край Разлог