С аплодисменти изпратиха Джина Лолобриджида в „църквата на художниците“

Рим вчера се прости с известната италианска актриса Джина Лолобриджида, която почина на 16 януари на 95-годишна възраст. Опелото се състоя в църквата „Санта-Мария-ин-Монтесанто“ на Пиаца дел Пополо, известна като „църквата на художниците“, съобщи ТАСС, позовавайки се на първи канал на държавната телевизия РАИ, предава БТА.

Преди церемонията, на която присъстваха много хора, италианският премиер Джорджа Мелони посети залата в кметството на Рим, в която беше организирано прощаването, за да отдаде почит към паметта на една от най-известните филмови звезди на 20-и век. Мелони нарече Лолобриджида „лицето на Италия пред света“ и отбеляза нейните „сила и решителност“, превърнали се в олицетворение на следвоенния период в страната.

На траурната церемония присъстваха близки на актрисата – синът ѝ Андреа Милко от брака ѝ с югославския лекар Милко Скофич и внукът ѝ Димитри Скофич. Сред присъстващите беше и бившият съпруг на Лолобриджида, с 34 години по-младият от нея испанец Хавиер Ригау, бракът ѝ с когото е обявен за невалиден. Още по-млад е асистентът на актрисата Андреа Пиацола, който прекара последните години с нея и когото близките ѝ обвиняват в измама и опит да присвои имуществото ѝ.

Звездата беше изпратена с аплодисменти от всички присъстващи. Сред тях бяха група елитни бойци от леката пехотата, стрелците берсалиери, които смятат Джина Лолобриджида за своя покровителка. Във филма „Хляб, любов и фантазия“ (1953) тя играе буйна и непокорна горда девойка, известна с прякора „Берсалиера“.

Венец поднесе и друга икона на италианското кино – София Лорен, с която Лолобриджида често е сравнявана, а съвременниците се опитват да ги представят като съперници. След кончината на Лолобриджида Лорен написа: „Скъпа Джина, тялото ти угасна, но светлината на твоята звезда винаги ще озарява нас и сърцата ни. Обичам те, Джина. София“.

С Рим е свързана по-голямата част от живота на Лолобриджида, която след оттеглянето от големия екран се насочва към скулптурата и фотографията. В къща на древния Апиев път, в съседство с тази на Франко Дзефирели (1923-2019), тя прекарва последните си десетилетия. По нейно желание Джина Лолобриджида ще бъде погребана в родния си град Субиако на 70 километра от Рим. Градските власти планират да кръстят площад в нейна чест.

Previous post Скандалната Nexo ще плати $45 милиона на регулаторните органи в САЩ
Next post Здравният министър: Ще има глоби заради липсите на лекарства, няма да търпим повече