Съдят банкова служителка за присвояване на 440 000 лв.

Банкова служителка е предадена на съд за присвояване на 440 000 лв. Заедно с 65-годишен мениджър в същата финансова институция 37-годишната дама ще отговаря и за съставяне на фалшиви документи, съобщиха от Варненската районна прокуратура.

Двамата извършили престъпленията през 2015 г. в банков клон в търговски център на бул. „Република“ във Варна. Жената работела там от 2008 г. като специалист обслужване на клиенти. Мъжът имал 19 г. стаж в банката, а през последните 4 г. заемал длъжността мениджър и отговарял за цялостната оперативна дейност.

Отчитайки, че ревизиите на наличните суми в клона се извършват предимно формално, служителката решила да задигне част от поверените й касови наличности. От март до юни 2015 г. прибрала 180 000 евро и 87 380 лв. За да оправдае липсите, започнала да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти. Съставяла фалшиви документи за продажба на валута на лица с произволно измислени имена и данни. В част от случаите вместо нея фалшификациите извършвал началникът й.

Схемата обаче била разкрита, а двамата – обвинени. Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат наказани с лишаване от свобода до 12 г. и забрана да заемат определена държавна или обществена длъжност. За присвояването на крупната сума бившата банкерка може да бъде осъдена на до 15 г. затвор.

Previous post Началници на горски стопанства готвят подписка срещу Дунчев
Next post Иво Христов в Брюксел: Третират България като кандидат, а Скопие като член на ЕС