Съдия ще заеме ролята на разследващ прокурор, за контрол над главния

Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор. Това става със съдия, който временно ще заеме ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат като съдия, за да няма конфликт на интереси“, заяви премиерът Кирил Петков по време на редовното заседание в МС.

Относно Плана за възстановяване Петков заяви, че е абсолютно готова. Той изброи някои акценти от Плана за възстановяване. „Гарантира се енергийната сигурност на България, запазва се пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме и иновативни решения включително батерии и ВЕИ-та”, посочи премиерът.

„Искам да поздравя специално и подхода за справедлива България. Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор, а след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси”, отчете Петков.

Едновременно с това ще бъде направена реформа и в Антикорупционната комисия. „Ще има и големи реформи в това как се извършват обществените поръчки. Както всички знаем, това беше огромен проблем в предишните управления на България”, посочи Кирил Петков.

Петков коментира и темата за българите на кораба в Мариупол. „Българското правителство и българските служби работят ежечасно и на всеки 3 часа ми дават информация какво се случва. Хората там са в добро състояние, имат храна и вода за още 10 дни. Проблемът е, че има 260 метра от кораба до оградата. Там има скривалище, в което все още има бойни действия и тази сутрин е имало стрелби. Това означава, че тези 260 метра не са безопасни да бъдат преминати от никой. В момента, в който този коридор стане зелен, имаме пълна организация българските моряци да бъдат изведени от там.

Previous post Замяната на руския газ вдига цената на „синьото” гориво с минимум 40%
Next post ГЕРБ: Премиерът говори глупости за F-16, прави се на оригинален