Събирачи на дарения мамят и прибират пари от хората без да им мигне окото

Пловдивчани пропищяха от мними събирачи на дарения, които ги спират и преследват в големите хипермаркети в града под тепетата.

Единият от сигналите до „Марица“ е подаден от съпруг, който твърди, че докато жена му пазарувала в голяма верига магазини на бул. „Пещерско шосе“ в „Смирненски“ до нея се приближила странна непозната, която ѝ бутнала списък с подписи и събирала дарения.

„Съпругата ми се усъмнила за истинността на събирането на подписи и дарения и изкарала телефона да снима въпросния списък. Събирачката станала агресивна, бутала я е и посегнала да я удари по главата. Охраната била извикана и въпросната особа скоростно се изнесла.

Работим за установяването на самоличността ѝ. Имало е и друга жена, която също се е омела при пристигането на охраната. Умно и нагло са се възползвали от факта, че с маска трудно могат да се идентифицират и съвсем открито създават проблем в супермаркета. Пазете се!“, пише пловдивчанинът.

В друг от сигналите се споменава за момче, което обикаля със списък за дарения пред хипермаркет в пловдивския квартал „Кючук Париж“.

„Момчето беше доста добре облечено, с маратонки за доста пари. Другото, което ме усъмни беше самият списък. Всички хора бяха дарили по точно 50 лева и бяха писали колко са дарили. Странно е, защото когато хората даряват, сумите са различни.

Всеки дарява колкото може или колкото иска. Момчето с жестове ми показа, че ще направи компромис за мен и не трябва да давам 50 лв, а само 20 лева. Като го видях как се пазари ми стана ясно, че е номер. Видите ли списък с големи и еднакви суми за дарения от добре облечени хора пред големите хипермаркети в Пловдив, не давайте пари!“, призовава жена, забелязала анонимните събирачи, които се преструват, че не могат да говорят.

Мними бирници са забелязани също в „Тракия“ и „Кършияка“. Схемата е идентична – обясняване с жестове и преследване за пари.

За измамници сигнализира пловдивчанка и на територията на най-големия магазин за играчки и детски стоки край Пловдив.

„Преди седмица там ме спря един такъв „събирач“. Случката беше малко по-различна-беше скрил графата за дарения, след като се подпишеш. Подписах се, написах откъде съм и изведнъж изскочи графата „Дарение 50 лв“.

Казах му, че нямам такава възможност. Той ми написа, че мога да дам 20 лв., след което отново отказах и му дадох скромната сума от 3 лв. колкото да съм помогнала. Въпросният господин направи една учудена и крайно незадоволителна физиономия. Абсолютни и крайно нагли измамници!“, коментира тя.

Сигнали за мними събирачи има още от Асеновград, Казанлък и Стара Загора.

Охраната, която е на пост в обектите, гони съмнителните лица със списъци, но е възможно и да ги забележи доста късно, когато те вече са притеснили десетки клиенти.