Стефан Янев: Не ме бройте за човек на Радев, автономен съм!

Ако свързвате президента със създаването на партията, това означава сценарий, че той иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Той не иска това. Така бившият служебен премиер и екссъветник на държавния глава Стефан Янев даде да се разбере, че партията му няма нищо общо с Румен Радев на брифинг след събирането на Инициативния комитет за учредяване на партия „Български възход“.

Запитан какво е отношението им към Румен Радев, Янев отговори: Този въпрос не се задава за първи път. Не мога да разбера логиката от чистата необходимост на този въпрос. Не забелязах президентът да е тук, тъй като не му е и работа. Това е един партиен субект, който е автономен и е от хора съмишленици. Ако свързвате президентът със създаването на партия, това означава, че подлагате сценарий, при който той иска влияе политическия процес, без да носи отговорност. Той не го иска.

Запитан дали очаква предсрочни избори, Янев отговори категорично: Да. Вероятно те ще са до есента, предположи той, правейки уточнението, че „не мога да бъда с кристална топка в ръката.

„Български възход“ ще направи всичко, за да е готова за избори, независимо кога са те. Учредителното събрание на новата партия ще се проведе в края на май или началото на юни. А бъдещият й лидер вече я видя в следващия парламент.

Партията на Янев няма да се цели в електората на вече съществуващи формации, а ще търси симпатизанти сред апатичните, негласуващите, които не са направили своя избор. Българските граждани не са закрепостени, разчитам на свободния избор, обясни обаче Янев.

Previous post Срам! Курсанти в академията на МВР обрали жертва с опрян в главата пистолет
Next post С 300 лв. се увеличава месечната издръжка на семейство за година