Старт на зимния сезон: Пригответе още 20% върху цените от миналата година

Цените за зимен сезон 2022/23 ще са с около 20% по-високи от миналогодишните. Въпреки това, очакванията са оптимистични – сезонът ще е по-силен от миналогодишния, но все още далеч от рекордните нива през 2019 година. Това каза Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма в предаването „Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria. Той допълни, че поскъпването не е неочаквано на фона на инфлацията, цените на храните и на горивата. По думите на експерта обаче бизнесът плаща повече, отколкото е повишението на цените.

За Нова година най-популярни са зимните курорти, след това балнео и спа курортите. Голяма част от хотелските бази вече имат доста силна заетост – около 50%-60%.

Офертата за семеен хотел с две нощувки, новогодишна вечеря, празнична програма и закуски е около 230-240 лева на човек. В по-луксозните хотели, с богата музикална програма, цените са по-високи. Всичко зависи от типа хотел, категорията, локацията и програмата, която се залага.

Сред българските туристи много популярни са къщите за гости и голяма част от тях също вече са пълни, обобщи Константин Занков.

Що се отнася до изходящия туризъм най-много българи ще празнуват Нова година в Турция, както и в Гърция и Сърбия. Има и огромен брой чартърни програми на много добри цени за Египет, Тунис, Мароко и Йордания. За по-високо платежоспособните български туристи имаме дестинации като Доминикана, Сейшели, Малдиви, Лапландия, Тайланд и Бали, каза експертът.

Previous post Пазете се: Роми мамят с дърва за зимата
Next post Даниел Митов: Няма да пазаруваме депутати от „Промяната“