Справяте ли се с ревността? Ето как гледат психолозите…

Екстремната ревност е едно от най-унищожителните неща за една връзка и безспорно няма почва там, където има любов, уважение и доверие.

Ако четете SMS-ите на половинката си, организирате кръстосани разпити и си играете на частни детективи, то определено сте от ревнивия тип жени. Всички статистики са категорични, че това е най-честата реакция на всяка ревнива жена.

Все пак ревността е нещо непредсказуемо и е по-добре да знаете какво да правите в такива ситуации.

Ето как гледат психолозите на ревността.

Болест ли е ревността, или норма?

Не си прави илюзиите, че ревността е нормална. Проявата на чувство за собственост по отношение на друг човек трудно може да се нарече „норма“. Това поведение е следствие от чувството за собствена малоценност и страха, че ще бъдеш сравнена с някой друг. Голяма роля тук играе страхът, че сравнението няма да е в твоя полза.

Да ревнуваш означава да обичаш?

Съвсем правилно. Да ревнуваш означава, че обичаш… СЕБЕ СИ! Той е ревнив, което означава, че иска самостоятелно да притежава и използва правото на собственост над теб (същото е и в обратния случай). Такива мисли са абсурдни, защото робството отдавна не се счита за нормално. Погледни в бъдещето за секунда, сериозно!

Как да се справиш с ревността?

Можеш да я победиш само като работиш върху себе си. Ако проявиш чувство за притежание, което надхвърля всякакви граници, трябва да се обърнеш за помощ към професионалист. Психотерапевтът, успоредно с повишаването на самочувствието и самоувереността, ще ти помогнат да възстановиш възприятието си за живота според принципа от „имам“, към „бъди“.

Очевидно ревността, както и проявите на всякакви други негативни емоции, се отразява зле на връзката ви. За да може общуването с любимия човек да заприлича на романтична история, а не на филм на ужасите, е важно да се научиш как да поддържаш правилния емоционален фон и да изграждаш комуникациите си на спокойни вълни.

Previous post Дортмунд отдалечи Хофенхайм от топ 4 и доближи себе си до върха в Бундеслигата
Next post Гол във „Фърги тайм“ за Юнайтед спести нов срам на Рангник и отбора