Социолозите вече отброяват последните дни на кабинета

Ние продължаваме да броим дните до падането на правителството. Това, което показват проучванията, не са в полза на управляващите. Рейтингът им падна рязко и това позволява на опозицията отново да е първа политическа сила. Това заяви пред БНТ социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

„Управляващите си дадоха сметка, че трябва да втвърдят тона“, категорична е тя. „Има още много кризи, които не са намерили своето решение“, добави тя.

Политологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“ коментира: „Това, което се случи, е че бе взето едно непопулярно решение. Това пък е белег на лидерство. Ние не взимахме нито едното, нито другото, че даже и средното. Сигурно ще подпомогнем не директно оръжия, а примерно ремонт или оръжия през Полша, за да Нинова остане в коалицията“, каза той.

По думите му ПП е западнолиберален проект. „Те говорят и на източни хора обаче. Сега обаче това ще свърши и вече не могат да привличат червени хора. Вече се приближават до ДБ. Така обаче вече ще имат физиономия – губят партията балон и се превръщат в реална партия“, смята още Симеонов.

„Македонският казус трябва да се наблюдава по-внимателно от този с оръжията. Ние сме по-чувствителни на тази тема“, каза той.

„Свърши разделението „Борисов“ – „Анти Борисов“. Върна се разделението „за“ и „против“ Русия“, коментира политологът.

Според политолога Петър Чолаков, Кирил Петков сам се е разпънал на кръст през последната седмица и това е навредило на ПП.

„Василев и Петков флиртуваха майсторски с позиционирането между двата стола – Изтока и Запада. Това води до загуба на левите им избиратели. Тепърва ще видим това как ще се отрази“, каза Чолаков.

Според Славкова ГЕРБ има най-голям интерес правителството още да не пада, а да си пие горчивата чаша. „Не се решават проблеми, които са належащи, а това реабилитира ГЕРБ. Не казвам Борисов, а ГЕРБ. Това може да стане по-приемлива партия за създаване на коалиция“, каза тя.

По думите на Симеонов е важно колко ще се задълбочи ерозията в коалицията: „Падна им се лош зар. Всичко зависи от войната и инфлацията. ПП дава малките да им се качат на главата. Борисов това не го допускаше“.

„Малките пишат ерозията само на сметката на големия. Малките запазват своето пространство. Големият трябва да измисли собствен сюжет. Опитвайки се да парират пожарите при малките, големите губят“, прогнозира политологът.

Все пак според него хората не искат нови избори. „Ако има избори, надпреварата е оспорвана. Партията на Янев има добра ниша. Тя е по-мека от „Възраждане“, но по-твърда от БСП. Вече няма друго патриотично, ВМРО са в засада, чакайки бонбона за Северна Македония“, каза той.

„Има три опции – радикализация, още по-голяма коалиция или друг нов играч при едни нови избори“, каза Симеонов.

Previous post Банките събират все повече пари от такси и комисиони
Next post Нинова не иска избори, няма пари дори за издръжката на червените клубове