Социолог: Коалицията изглежда крехка, ДБ първа ще се отцепи

Христо Иванов звучеше като анализатор, а думите му за предсрочни избори не бяха заплаха. Нормално е да се говори – имаме сложна конфигурация. Засега коалицията изглежда крехка, но може да се окаже жилава. Рано е да се говори за предсрочни парламентарни избори. Нито правителството, нито ГЕРБ и ДПС са в удобна позиция за избори, затова сега не мисля, че ще има. Това заяви пред „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ социологът Димитър Ганев

„Демократична България“ ще бъде от първите отцепили се при разделение в коалицията. Този парламент може да роди нова конфигурация, каза още той.

„Това е трудно съставено правителство и управлява след наслагване на кризи, а не липсват и вътрешни кризи. Синята и червената традиция са събрани в едно“, разкри социологът Първан Симеонов.

„И двете страни – президент и премиер печелят от сегашната ситуация. Нормални и очаквани са искрите между двете институции. По темата за РС Македония – Румен Радев гледа от историческата гледна точка, а Кирил Петков от по-прагматичната“, допълни социологът.

Според Симеонов е нормално Радев да се разграничи от действията на правителството.

„Този кабинет не чегърташе ГЕРБ, те започнаха да чегъртат кадрите на служебното правителството“, съобщи Ганев.

Според Симеонов трябва да свикнем с новия стил на реформаторското управление.

Ганев разкри, че реформи се правят в началото на правителството, а не след 6 месеца, заради високия кредит на доверие от хората. Септември ще е по-трудно да се прокара една по-мащабна реформа.

Първан Симеонов смята, че правителството не трябва да потъва в дребните теми.

Previous post Млекари и хлебари поискаха промяна в ДДС за храните
Next post Шефът на РЗИ-Враца прати антиваксър „да го лапа”